NAHL-70 VE HAC-5 AYETLERİ HAKKINDA (1) PDF 
Pazar, 13 Aralık 2020 00:00

NAHL-70 VE HAC-5 AYETLERİ HAKKINDA (1)

Hocam sizin tefsirlerinizi çok beğenerek okuyoruz. Nahl-70 ve Hac-5 ayetleri hakkında daha açıklayıcı bilgileri tarafıma verirseniz çok mutlu oluruz...

Cevap: “Allah sizi yarattı, sonra öldürür; içinizden kimi de ömrün en reziline (bebeklik çağı gibi güçsüz ihtiyarlık çağına) itilir ki, biraz bilgiden sonra hiçbir şey bilmez olsun! Doğrusu Allah bilendir. (O, her şeye) kadirdir.” (Nahl: 70)

Nahl 70’nci âyette insanları yaratan, kimini genç iken öldüren, kimini de bildiklerini unutup bunayacak bir çağa kadar yaşatanın Allah olduğu belir­tiliyor, O'nun bilgi ve kudretine vurgu yapılıyor. Âyetteki inceliğe dikkat etmek lâzımdır: "Allah sizi yarattı, sonra öldürür" diyor. Yaşatan öldüren Allah'tır. Daha sonra: "Kiminiz de ömrün en reziline itilir'' deniyor. Allah sizi bu en rezil ömre itti denmiyor. İşte bu, Kur'ân'ın genel üslûbu ve belağat inceliğidir. Kur'ân'da kötü sayılabilecek bir şey Allah'a mal edilmemiştir. İnsanı bunayıp bir şey bilmeyecek duruma götüren de Allah'ın takdiridir ama bunaklık, kusur olduğu için: "Allah sizi bunaklığa itti" denmemiş, "Bir şey bilmeyecek rezil ömre itilirsiniz" den­miştir. Yani kusurlu şeyler Allah’a nispet edilmemiştir. Çünkü O’nun yaptığı her şey mükemmeldir.

Aynı şey biraz daha ayrıntı ile Hac: 5’nci âyette de anla­tılmaktadır:

“Ey insanlar eğer öldükten sonra dirilmekten kuşkuda iseniz (bilin ki) biz sizi (önce) topraktan, sonra nutfe(sperm)den, sonra alaka(emb­riyo)­dan, sonra biçimlenen ve biçimlenmeyen bir çiğnem et parçasından yarattık ki, size (kudretimizi) açıkça gösterelim. Dilediğimizi belirtilmiş bir süreye kadar rahimlerde tutarız, sonra sizi bir bebek olarak çıkarırız. Sonra güç(ve kabiliyetler)inize ermeniz için (sizi büyütürüz). İçinizden kimi (henüz çocukken) öldürülür, kimi de ömrün en kötü çağına(ihtiyarlığa) itilir ki, bilirken bir şey bilmez hale gelsin (çocukluğundaki gibi bedence ve akılca güçsüz bir duruma düşsün). Yeri de kurumuş, ölmüş görürsün. Fakat biz onun üzerine suyu indirdiğimiz zaman titreşir, kabarır ve her güzel çifti bitirir.” (Hac: 5)

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş