ŞEVKET ZENGİN BEY’İN SORULARI (1) PDF 
Çarşamba, 25 Kasım 2020 00:00

ŞEVKET ZENGİN BEY’İN SORULARI (1)

Uzun zamandan beri Almanya’da din görevlisi olarak hizmet veren Krefeld İmamı merhum sayın Şevket Zengin’den aşağıdaki mektubu almıştım:

“Sayın Hocam, Ben Almanya’da bir câmiin imamıyım. Almanlar arasında bir hayli çevrem var. Bu bakımdan aşağıdaki soruları bana yazılı olarak göndermişler. Bu yazı Alman ordusunda “sosyal görevli” olan bir bayan tarafından bana gönderiliyor. Bu bayan kendini “Islamwissenschaftlerin: İslâm ilimler araştırıcısı” olarak tavsif ediyor. Ancak aşağıda belirteceğim konular hakkında bilgisi olmadığını, en azından delîllerini (âyet hadis olarak) bilemeyeceğini ve iyi bilen birine sorması gerektiğini yazıyor.

Bu soruların gündeme gelmesinin sebebi ise şudur: Bildiğiniz gibi son iki üç senedir, T. C.’nin de teşvikiyle büyük bir Türk kütlesi Alman vatandaşlığına geçti. Bu sayıya diğer İslâm ülkelerinden Alman vatandaşlığına girenleri de eklersek, Alman ordusunda hiç de küçümsenmeyecek sayıda Müslüman asker vardır. Alman devleti demokratik hür bir devlettir. Bunların taleplerine cevap vermek ve ihtiyaçlarını karşılamak durumundadır. Mes’ele böyle olunca sorular çok önem kazanıyor. Bizim vereceğimiz cevaplar, belki de bundan sonra tüm Müslüman askerler için, Alman Ordusunda temel teşkil edecektir. Bu bakımdan büyük bir vebal gerektiriyor.

Bendeniz de İlâhiyat mezunuyum ama salt bir mezhep açısından cevap vermek istemedim. Çünkü bu, Müslümanların hepsinin Hanefî, Şâfi‘î... olması mümkün değil. Hepsi Türk de olmayabilir. Ama bu fetvâ Türk ve gayri Türk (hepsinin ortak kimliği Müslüman olan) kimseleri ilgilendirecektir. Dolayısıyla, bu durum göz önünde bulundurularak cevapların daha evrensel, Kur’ân ve sahih hadis çerçevesinde, her türlü Müslüman'ı bağlayıcı ve tatmin edici bir şekilde verilmesi gerekiyor.

Sonra ben haddimi ve hakkımı da bilirim. Bu kadar mühim bir müessesede bunca Müslüman’ın kaderiyle ilgili, belki de çıkartılacak yeni bir askerî yönetmeliğe mesnet teşkil edecek mesuliyeti, sizlerle paylaşmak istedim. Bu hususta sizleri daha yetkili buluyorum ve daha global düşünebileceğinize inandığım için sizlere yazıyorum. Bana zaman ayırırsanız memnun olurum. Şimdiden teşekkürlerimi arz eder, cevabınızı âcilen beklerim, sayın hocam.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş