VAR OL HOCAM! (2) PDF 
Pazartesi, 02 Kasım 2020 00:00

“Kur'an Işığında Fetvâlar”dan Kurtuba gezim üzerine bir değerlendirme:

VAR OL HOCAM! (2)

(...dünden devam)

İşte bu nedenle Sizin bu gezinizde anlattıklarınız da içinde nice dersleri barındırıyor. Gerçekleri o an orada yaşadıklarınızla, gördüğünüz durumlarla birlikte anlatışınız gerçekten içler acısı bir durum. Özellikle şu anlatımınız, Osmanlı'nın da bazı hatalarına rağmen, bizim çok daha yüce bir anlayışa sahip olduğumuzu gösteriyor:

''Mihrabın karşısında ayakta imayla namaz kılmak istedim. Ellerimi kaldırıp tekbir aldım. Huşuyla gözlerim kapalı Fatiha okuyordum. Gözlerimi açınca tam karşımda bir polis gördüm. “No pray” dedi. Ben de ellerimi açtım, “Dua ediyorum” dedim. İspanyollar 100 bin kişi kapasiteli caminin tabanını tahrip etmişler, mer­merlerini parçalamışlar. Yakın zamanlarda caminin tabanı onarılıp mermerle döşenmiş ama bu kez de mermer sütunların oturduğu ayaklar taban döşeme taşlarının altında kalmış. Çünkü sütunları taşıyan mermer ayaklar da parçalanmış. Herhalde ayıplarını örtmek için o ayakları mermerlerin altına gömmüşler. Bir de bizi düşündüm. Ayasofya olduğu gibi bırakılmış ve camiye çevrilmek suretiyle de bir bakıma korunmuş oldu. Yapılan istinat duvarlarıyla mabedin günümüze kadar gelmesi sağlanmış. Biz gittiğimizde caminin kilise bölümünde ayin yapılıyordu. Dualar okunuyor veya vaaz veriliyordu.''

Batı işte bu: İçinizdeki duaya bile hükmetmeye kalkışan bir zorba bence! Ayrıca kendi huzuru, kendi maddi çıkarı için de içini bir türlü dolduramadığı pamuk ipliğine bağlı ve içinde nice çıkar hesaplarını da gizleyen özgürlüklerin tek savunucusu!

Onların ipine sarılarak daha başka bir yerlere varmak isteyen bazı devletler ile bazı kalemşorların ise vay haline diyorum!

Yazmakta olduğum bir roman içerisinde yer alacak olan Muhiddin-i Arabi için, sizin bu çarpıcı bilgilerinizden de yararlanarak; umarım çok daha değişik bir yaklaşım ortaya koyabilirim.

Bilginizle, görgünüzle, güzel anlatımlarınızla onbinleri aydınlatıyorsunuz!

Ben de nasibimi alıyorum; karınca kararınca!

Âlimlik bu olsa gerek!

ALLAH sizden razı olsun Aziz Hocam!

En içten saygılarımla!

Esen kalınız efendim...

***

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş