HER YIL MI KURBAN KESMEK GEREKİR? PDF 
Çarşamba, 30 Eylül 2020 00:00

HER YIL MI KURBAN KESMEK GEREKİR?

“Biz, her ümmet için bir kurban ibâdeti koyduk ki Allah'ın kendile­rine rızık olarak verdiği hayvanların üzerine O'nun adını ansınlar. Tanrınız bir tek Tanrıdır, yalnız O'na teslîm olun. (Ey Muhammed) o alçak gönüllü saygılı, samimî insanları müjdele." (Hac: 88/34)

Sayın Hocam yukarıdaki ayette Biz, her ümmet için bir kurban ibâdeti koyduk”   ifadesi Kurana göre kesin olarak kurban bayramında kurban kesilmesi gerekir  anlamına mı geliyor? Eğer böyle ise Kurban farz değil de neden vacip veya sünnet olmuştur? Çünkü daha önceki açıklamalarınızda bir defa hac ibadeti esnasında kurban kesilmeli gibi bi yorum okumuştum. Saygılarımla...

Cevap: Bir kere nüsük sadece kurban değil, genel olarak ibadet anlamına gelir. Kurban da buna dahildir. Her ümmetin vahiyle belirlenmiş ibadet çeşitleri olduğu gibi son din için de öyle ibadet çeşitleri ve kurban da vardır. Kurban bir ibadet yöntemi ise de âyet hac ile ilgili bir bağlam içinde bulunmaktadır. Hacca gidenler isterlerse kurban kesebilirler. Kestikleri takdirde de etini sokaklara bırakmaz, hem kendileri yerler, hem de yoksullara yedirirler. Âyetten mutlaka kurban kesilmesi gereği anlaşılmaz. Sadece kurbanın da bir ibadet olduğu anlaşılır. Dediğimiz gibi âyet hac bağlamındadır. Peygam­beri­miz hacca gittiğinde kurban kesmiştir ama hacca gitmediği zaman bay­ramda kurban kestiğine dair bir kanıt yoktur. Dört halifenin hiçbiri hac dışında kurban kesmemiştir. Kurbanı bu kadar üste çıkarmanın tek anlamı vardır. O da bu işin ticaretini yapanlara çıkar sağlamak. Nitekim Ebu Eyyub-i Ensârî de kurbanın zamanla bir yarış haline getirildiğini söylemiştir. Sünnet operasyonu da sünnettir. Bir kere sünnet olan her sene mi sünnet olacaktır. Evlenmek de âyete göre farzdır. Kişinin her sene mi evlenmesi gerekir? Bazı emirler vardır ki bir kere yapmakla artık farz olmaktan kalkar. Gücü yetenin hacca gitmesi de Kur'ân em­ridir. Müslümanın her yıl hacca gitmesi mi gerekir?

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş