NAMAZ VE CEHENNEM PDF 
Cumartesi, 11 Temmuz 2020 00:00

NAMAZ VE CEHENNEM

1) Bazı yorumcular, Kur’an’da namaz anlamına gelen salat keli­mesinin, zaman aralığı belirtilmediği yerlerde paylaşmak, yardım­laşma anlamında kullanıldığını ifade ediyorlar. Doğru mudur? Doğru ise zekat ve paylaşmak bildiğimiz namaz ibadetinden daha önemli ve öncelikli midir?

2) Günahı sevabından fazla olan müminler cehenneme girecek mi? Veya cezaları ne olacak? Saygılarımla...

Cevap: 1- O yorum doğdu değildir. Çünkü Kur'ân namazı ikame ediniz, diyor. İkame yapmak, yerine getirmek, kılmak anlamlarına gelir. Yani Kur'ân namaz kılmayı emrediyor. Ardından da rükû ve secde edilmesini emrediyor. Demek ki namaz rükûlu, secdeli bir ibadettir. Sözden ibaret değildir. Nisa 102. âyette de Cephede Peygamber'in askere namaz kıldırması açıklanıyor. Buna göre bir bölük gelip Peygamber’le beraber bir rek'at kılacak, secde ettikten sonra o bölük gidip nöbeti devr alacak, öteki bölük gelip Peygamber'in arkasında ikinci rek'atı kılacak. Böylece Peygamber iki rek'at, askerler de birer rek'at kılmış olacaklardır. Bu ibadet öyle bir tek sözden ibaret olabilir mi? Bundan önce de düşman saldırısından korkulduğu takdirde namazın kısaltılabileceği buyrulmaktadır. Bütün bunlar namazın hareketli bir ibadet olduğunu gösterir. Salat kelimesinin paylaşmak yardımlaşmak anlamına geldiğini söyleyenler Arapça bilmeyen art niyetli insanlardır. 

Hiçbir şey namazın yerini tutamaz. Namaz İslam'ın olmazsa olmazlarındandır. Peygamberimiz, "Namazın dinin direği" olduğunu vurgulamıştır. Zekât ayrı bir ibadettir. Kur'ân namazın kılınmasını zekâtın da verilmesini emreder: "Namazı kılınız, zekâtı veriniz!" buyurmaktadır. Siz eğer üç beş kuruş vermekle namaz ibadetinden kurtulmak istiyorsanız böyle bahanelerin arkasına sığınmanıza gerek yok. Herkes yaptığı iyiliğin veya kötülüğün. İtaat ve isyanının karşılığını Allah'ın huzurunda alır. 

2- Kur’ân, Allah’ın buyruklarını tutmayanların ve inanma­yanların cehenneme gideceğini bildirir. Kimlerin Cehenneme gide­ceğini sadece Allah bilir. Biz Cennet ve Cehennem hakkında kesin hüküm veremeyiz. Allah dilerse günahkâr kulunu da affedip Cennete sokar. Cenabı Hak buyurur: “Rabbiniz sizi daha iyi bilir. Dilerse size acır (sizi bağışlar), dilerse size azabeder. Ey Muhammed biz seni onların üzerine bekçi göndermedik!” (İsra Suresi)

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş