Asrın İmamı Düşüncesi *** Kur’ân’ın hangi âyetlerini İtalyan öğrencilerine anlatayım?

Asrın İmamı Düşüncesi

Sayın hocam Allah sizden razı olsun. Sayenizde dinimizi daha iyi anlıyorum. İnanın bu konuda sizden başka kimseye güvenemiyorum.

Hocam, bir arkadaşım asrın imamından bahsetti. Dinimizde asrın imamı diye bir şey var mı? Said Nursî'nin de asrın imamı olduğunu ve mehdinin habercisi olduğunu söyledi. Saîd Nursî gerçekten bir İslam âlimi midir? Yazmış olduğu eserler yüce kitabımıza uygun mudur, yoksa sadece hurafe midir? Allah sizden razı olsun.

Cevap: Ben asrın imamı diye bir tabir bilmiyorum. Asır, bildiğiniz gibi yüz yıl ile sınırlı bir zaman birimidir. Bundan on yıl önceki çağa 20. asır denilirdi. Şimdi 21. asırdayız. Saîd-i Nursî 20. asırda yaşamış, 1960'da vefat etmiştir. Kendine göre inandıklarına sıkıca bağlanmış ve ödünsüz biçimde bunları savunmuştur.

Elbette İslâm'a bağlı, iyi ahlak sahibi bir insandır. Kendisi, edindiği kültür düzeyine göre İslâm inancını ve ahlakını savunmuş, dinsizliğe, imansızlığa karşı mücadele etmiş, bunun için eserler yazmıştır. Bu, elbette büyük hizmettir. Ama eserleri içinde zayıf, hadisler vardır. Fakat bu, onun değerini düşürmez. Önemli olan kişinin niyyeti ve genel tutumudur.

Ama bu zatın Mehdî'nin habercisi olduğu düşüncesi, onun her sözünü kesin doğru kabul eden talebelerinin kabulüdür. Ben ne Mehdî'ye inanırım, ne de İsa'nın geleceğine. Bana göre doğru yola yönlendiren her din bilgini mehdîlik vazifesi görmektedir. Çünkü mehdî doğru yola götüren kimse demektir. Başka mehdî falan beklemem. Öyle ise Mehdî habercisi falan da hayaldir.

Şu da bir gerçek ki içinde bulunduğumuz çağda İslâm dünyasında birçok âlim ve bunların takipçisi, öğrencileri veya müridleri vardır. Bu öğrenciler ve yandaşlar kendi liderlerini asrın imamı kabul ederler. Bu da onların hüsn-i zannıdır. Ama gerçek imam kimdir, onu Allah bilir. Ben bütün İslâm dünyasının oybirliği ile imam tanıdığı bir kimse bilmiyorum. Bu şimdi de yoktur, tarihte de hiç olmamıştır. Bu böyle biline!

 

Kur’ân’ın hangi âyetlerini İtalyan öğrencilerine anlatayım?

Süleyman Hocam bir sorunum var, ben İtalya'da yaşayan lise 2 de okuyan bir öğrenciyim; tarih öğretmenim benden ders içinde Kur’ân-ı Kerim'in bir sayfasını sınıfa açıklamamı istiyor. Ben de iyi bilen birine sormadan karar vermek istemedim; belki bir yararı dokunur diye, sizce hangi sayfa veya âyeti açıklasam İtalyanlar için daha uygun olur. Teşekkürler. Uğur Tatlı

Cevap: Meryem Suresinin ikinci sayfasını, bakire Meryem'in İsâya gebe kalıp onu doğurması öyküsünü; Maide Suresinin son kısmını yani şu âyetleri:

“82- İnsanlar içerisinde, inananlara en yaman düşman olarak Yahûdîleri ve (Allah’a) ortak koşanları bulursun. İnananlara sevgice en yakınları da ‘Biz Hıristiyanlarız.’ diyenleri bulursun. Çünkü onların içlerinde keşişler ve rahipler vardır ve onlar büyüklük taslamazlar.

83- Elçi’ye indirilen(Kur’ân)ı dinledikleri zaman, tanıdıkları gerçekten dolayı gözlerinin yaşla dolup taştığını görürsün. Derler ki: ‘Rabbimiz, inandık, bizi şâhidlerle beraber yaz!

84- Biz, Rabbimizin bizi iyiler arasına katmasını umarken neden Allah’a ve bize gelen gerçeğe inanmayalım?’

85- Bu sözlerinden dolayı Allah onlara, altlarından ırmaklar akan, içinde ebedî kalacakları cennetler verdi. Güzel davrananların mükâfâtı işte budur!

86- İnkâr edip âyetlerimizi yalanlayanlar da cehennem halkıdır!

87- Ey inananlar, Allah’ın size helâl kıldığı güzel ve temiz şeyleri harâm etmeyin, sınırı aşmayın. Çünkü Allah, sınırı aşanları sevmez.”

Yahut Ankebut Suresinin 45- 69. âyetlerini çevirip takdim edin. Selamlar.


 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş