Çok kıymetli Ateş Hocam *** Hud Suresi 107-108. âyetlerin tefsiri hakkında

Çok kıymetli Ateş Hocam

"Geleneksel din uygulamalarını devam ettirmek, din görevlilerinin çıkarları gereğidir. Mevlit var, hatim var, nikâh var. Hepsi getirisi olan şeyler. Bunlar kaldırılırsa bir maaşa kalacaklar. Mektubunuzda belirttiğiniz “Şefaat ya Resulallah” sözü öyle yaygınlaştı ki, Allah bilir Müslümanların bu inançları Hıristiyanların teslisini de geçti. Peygamber Tanrı oldu. Peygamberin getirdiği tevhit dini bırakıldı, o yüce insan putlaştırıldı. Bunu söylediğiniz zaman dinsizlikle, zındıklıkla, küfürle suçlanırsınız. Suçlayan müfteriler de büyük dindar (!) olurlar. Ama gerçek dinsizlerdir onlar."

Yukarıdaki düşünceleriniz sebebi ile sizin gibi bir âlimi günlük gazetenin fal sayfasında 2 cümlelik bir köşede takip etmek zorunda kalırken cüppeli "ulemalar" en popüler kanallarda akşam 9 dan sabah 4 e kadar ahkâm kesiyor. Bir de soruyoruz "İslam ülkeleri niçin geri kalmış acaba" diye. Cenab-ı Allah'ın aklını kullanmayanların üzerine yağdırdığı pisliği herhalde başka bir şey zannediyoruz.

Bir buçuk milyarlık Müslüman âlemi ölünün burnu düşeceği kırk ikinci gece duası için sesi yanık hoca ararken bir buçuk milyonluk Yahudiler ABD ve Avrupa'nın en prestijli üniversitelerinde doktora yapıp sahip olduğu teknolojiyi bize satıyorlar. Uzun lafın kısası siz Çin’e de gitseniz biz sizin peşinizdeyiz Allah’ın izni ile. Allah bizlere hem bu dünyada hem de âhiret hayatımızda sizden feyz almayı nasip etsin. Elleri­nizden öpüyorum. Kalın sağlıcakla..Saygılarımla... O. U.

Cevap: Çok teşekkür ederim Orhan Bey. Allah razı olsun. Ne yapalım bizim kaderimiz böyle. Bu insanlar İmamı A'zam’ı dövüp sonra zehirleyerek öldürmediler mi? Her zaman prim yapan, o tip çıkarcılardır. Allah yardımcımız olsun. Selam ve sevgiler.

 

Hud Suresi 107-108. âyetlerin tefsiri hakkında

107. Onlar, gökler ve yerler durdukça orada ebedî olarak kalacaklardır. Ancak Rabbinin dilemesi başka. Şüphesiz Rabbin istediğini yapandır.

108. Mutlu olanlara gelince, gökler ve yerler durdukça içinde ebedî kalmak üzere cennettedirler. Ancak Rabbinin dilemesi başka. Bu, onlara ardı kesilmez bir lütuf olarak verilmiştir.

Sayın hocam HUD yukarıdaki ayetlerde geçen “gökler ve yerler durdukça” ibaresinden ne kastedilmektedir? İlter GÖKCAN

Cevap: Bu konuda doyurucu bilgi istiyorsanız Yüce Kuran’ın Çağdaş Tefsiri adlı eserimi okuyabilirsiniz. Özetle diyebilirim ki; bu ifade sonsuzluğu belirtir, ancak her şeyin Allahın dilemesine bağlı olduğunu da vurgular. Ama geniş bilgi Tefsirim­dedir. Sonsuzca azap Allah’ın rahmetiyle ve adalet ölçüsüyle bağdaşmaz.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş