Zikrin araladığı manevi ısık *** Aynı zamir neden dişil ve erkil gelmiş?

Zikrin araladığı manevi ısık

Sevgili Süleyman Hocam, öncelikle selam eder ellerinizden öperim. Uzun zamandır hatırınızı soramadığım için de özür dilerim, kusuruma bakmayın lütfen...

Afiyettesinizdir inşallah. Yazılarınızı her zamanki gibi takip etmekteyim, kitaplarınızı da çok büyük bir coşkuyla okumaya devam ediyorum.

Hocam günlük koşturmacanın yanında Diyanet vakfında Arapça dili dersleri de alıyorum, hocamızda Ankara İlahiyattan 'Süleyman Baybara' hocamızdır. Çok şükür biraz ilerleme kaydettim.

Namazlarımı aksatmadan kılmaya çalışıyorum, gece namazlarını daha önceden daha sık fakat bu aralar seyrek de olsa kılmaya devam ediyor 'Allah' izmini zikretmeyi de sayısını saymadan konsantre biçimde sürdürüyorum.

Hocam bu sabah 4:30 civarı zikir sırasında zikrimi yaparken, gözlerim kapalıyken sarı ışık belirdi, önce küçüktü sonra giderek büyüdü gözler açıkken de her yerin sarı olduğunu gözlerimin başka bir şey görmediğini ve benim sevinç, coşku içinde olduğum secdede fark ettim kendimi.

Bu olay bana kısa sürdü gibi geldi. Bu sırada da çok ağlamışım. Bu durumu sizinle paylaşmak istedim. 'Allah' ismini yine zikretmeye devam edeyim mi, neyi tavsiye edersiniz? Cevaplarsanız çok sevinirim..

Selam eder, Rabbimin her zaman sizin yar ve yardımcınız olmasını dilerim.

Saygılarımla. A. B.

Cevap: Arapça kursa devam etmenizi beğendim. Devam edin, bir şeyler öğrenirsin inşaallah. Arapça çok güzel bir dildir, Kur'ân dilidir. Gözlerinin önünde sarı ışığın belirmesi, manen ilerleme kaydettiğini gösteriyor. İbadet ve zikirlerinize devam edin. Allah daha büyük haller nasib eder dilerse.

 

Aynı zamir neden dişil ve erkil gelmiş?

Sayın hocam selamlar

Enbiya suresi 91 ayette "ırzını korumuş olan'a (Meryem)biz ruhumuzdan üfledik" denirken "fenefahna fiha" diye müennes zamiri ile gelirken, aynı konu Tahrim Suresinin 13.ayetinde "fenefahna fihi" diye müzekker olarak gelmektedir. Her iki zamirin de işaret ettiği Hz. Meryem olduğuna göre neden zamir birinde müennes olarak gelirken diğerinde müzekker olarak gelmektedir? Selam ve saygılarımla . Nuri Tulum

Cevap: Birinci yani Enbiya Suresindeki âyette zamire en yakın isim ferc'dir. Ferc Arapçada müennes(dişil)dir. Dişil olan ferce giden zamirin de dişil (müennes) olması gerekir. İkinci yani Tahrim Suresindeki âyette İmran kızı Meryem nitelendirildiğinden zamir doğrudan Meryem'e gitmektedir. Meryem isim olarak müzekkerdir. Çünkü sonunda dişil ta'sı yoktur. Bu bakımdan zamir de müzekkerdir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş