İSLÂM TARİHİNDEN YAPRAKLAR (7)
Pazar, 03 Mayıs 2020 00:00

İSLÂM TARİHİNDEN YAPRAKLAR (7)

(...dünden devam)

Ebu Süfyan’ın samimiyyeti konusu

Ebu Süfyan’ın, Müslümanlardan yana tutumu hakkındaki rivayetler çeşitlidir. Kimi rivayete göre Ebu Süfyan Samimi bir Müslüman olmuştur. İki oğlu Yezîd ile Muaviye’nin, Şam’da İslâm ordusunun başında bulunmaları da bunun kanıtıdır, kendisinin de cephede mücahidler arasında dolaşıp onlara Allah’ın dinini savunma konusunda moral vermiş olmasıdır. Halid bn Velîd komutasında Bizanslılara karşı savaşan İslâm ordusunun hatibi Ebu Süfyan saflar arasında dolaşıp askeri savaşa teşvik ediyordu.

Temelde iki kardeş aile arasındaki rekabetin devamı

Haşim Oğullarıyla Ümeyye Oğulları arasında tarihi rekabet, Resulullah’ın en yakın akrabası olan kimi insanları Allah’ın dinine karşı çıkmaktan ve onu taşlamaktan geri bırakmamıştır. Çünkü onlara göre Hz. Muhammed, atalarının dinini taşlıyordu. Hatta amcası Ebu Leheb ve karısı Peygamber’in en yaman düşmanı olmuşlardı. Amcası Ebutalib de onu korumasına karşın yine de ata dinini bırakmamıştı. Amcası Abbas ise ancak Mekke’nin Fethinde Müslümanlığını açıklamıştı. Yakın akrabasının bu olumsuz tutumu da normal görülebilir. Çünkü insanların çağlar boyu atadan dededen miras aldıkları gelenekleri ve inançları öyle bir çırpıda bırakmaları kolay bir şey değildir. Ama Allah’ın, gönül gözlerini aydınlattığı, doğru yola ilettiği azınlık kimseler, özellikle yeniliğe açık olan gençler batılda kalmakta direnmediler. Ne kabile asabiyyeti, ne de cinsiyet farkı, çağrıldıkları hakka uymalarına engel olmadı.

Ömer’in belirlediği adaylardan Hz. Alî hariç, Osman bn Affan, Abdurrahman bn Avf, Talha bn Ubeydullah, Sa’d bn Ebî Vakkas ve Zübeyr bn Avvam Hâşim Oğullarından değildi. Ümeyye Oğullarından olan Osman ise Abdu Şems oğlu, Ümeyye oğlu, Âs oğlu, Affan oğlu Osman, Ebubekir’in davetiyle ilk Müslüman olan kişidir. Ebubekir İslâm çağrısını yaymaya çalışırken onun davetine ilk kulak asanlar başta Osman olmak üzere bu beş kişiydi. İslâm’a ilk giren ve ona sımsıkı tutunan bu beş kişi o yolun savaşçıları oldular. Resulullah bu insanlardan razı ve memnun olarak vefat etmişti. İşte bundan dolayıdır ki Ömer bunları Hilafete aday göstermiş, Peygamber’in amca oğlu ve kızı Fatıma’nın kocası olan Alî’yi de bunların başında zikretmişti.

(devamı yarın..)