RÛH BEDEN İLİŞKİSİ (4)
Pazartesi, 20 Nisan 2020 00:00

RÛH BEDEN İLİŞKİSİ (4)

(...dünden devam)

Aynı hadis, Ebu Davud’un, Kitâbu’l-Cihad, bab fî fadli’ş-şahâde"sinde de anlatılmaktadır. Orada Allah’ın Resûlü (s.a.v.): “Kardeşleriniz Uhud’da öldürülünce Allah, onların ruhlarını yeşil kuşların içine koydu. Cennetin ırmaklarına gelir, meyvelerinden yer, arşın gölgesinde asılı altın kandillere konarlar. Yemelerinin, içmelerinin ve sohbetlerinin güzelliğini görünce (birbirlerine):

‒ Kim kardeşlerimize, bizim sağ olup cennette rızık­landığımızı haber verecek ki onlar cihaddan geri durmasınlar, savaş sırasında çarpışmaktan geri durmasınlar, dediler. Yüce Allah:

‒ Ben sizin yerinize onlara duyururum, dedi ve: 'Allah yolunda öldürülenleri ölüler sanma; hayır (onlar) diridirler, Rableri katında rızıklanmaktadırlar...’ (Âl-i İmran, 94/169) âyetini indirdi.”

‒ Ebu Davud’un aynı bapta kaydettiği bir hadiste: “Kim cennettedir? sorusuna Allah’ın Resûlü: 'Peygamber cennettedir, şehîd cennettedir, küçük çocuk cennettedir, diri diri gömülen çocuk cennettedir'.", diye cevap vermiştir.

İbn Mâce ve Tirmizî de benzeri bir hadisi, babası Uhud’da şehid düşen Câbir b. Abdullah’tan rivayet ediyorlar: "Allah’ın Resûlü (sav)ne rastladım. Bana dedi ki:

‒ Câbir, neden seni üzgün görüyorum?

‒ Ya Resûlallah, dedim, babam Uhud günü öldürülerek şehid oldu. Geriye çoluk çocuk ve borç bıraktı. Buyurdu ki:

‒ Allah’ın, babanı nasıl karşıladığını sana müjdeleyeyim mi?

‒ Evet ya Resûlallah, dedim. Dedi:

‒ Allah, insanlarla yalnız perde arkasından konuşmuş iken babanla yüz yüze konuştu: Ey kulum, dile benden ne dilersen sana vereyim, dedi. Baban: 'Ya Rabbi beni dirilt de ikinci kez senin yolunda öldürüleyim’, dedi. Yüce Allah: 'Bir kere (insanlar, tekrar dünyaya dönmeyecekler) diye söylemiş oldum. (Onun için dünyaya dönmen olmaz). 'Öyle ise ya Rabbi, ardımdan onlara durumumu bildir’ dedi. İşte bunun üzerine yü­ce Allah: 'Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyiniz, hayır onlar diridirler, Rableri katında rızıklanmaktadırlar...’ âyetini indirdi." (Tirmizî, Tefsîr, B. 4, h, 3010; İbn Mâce, Cihâd, 16)

İbn Hanbel’in, Kâ'b’dan rivayet ettiği hadiste de şehîd­lerin ruhlarının yeşil kuşlar içinde cennetin meyvesinden yiyecekleri, hadisin başka bir rivayetinde de: "Nesemenin, cennetin meyvelerinden ya da ağaçlarından yiyeceği" kaydedilir (İbn Hanbel, Müsned: 6/386).

(devamı yarın..)