RÛH BEDEN İLİŞKİSİ (1)
Cuma, 17 Nisan 2020 00:00

RÛH BEDEN İLİŞKİSİ (1)

Zümer 59/42. âyetin tefsîrinde Râzî şöyle diyor: "İnsan nefsi, ruhânî, parlak bir cevherdir. Bedenle birleşince ışığı, bütün bedene yayılır. İşte bu durum, hayâttır. Ölüm ise ruhun, bedenle dış ve iç ilişkilerini kesip bedenden çekilmesidir. Bazı bakımlardan bedenin dışı ile ilişkisini kesip, içi ile kısmen ilişkisini sürdürmesi durumu da uykudur. Görülüyor ki ölüm ve uyku, aynı türdendir. Şu var ki ölüm, ruhun bedenle ilişkisinin tam kesilmesi, uyku ise kısmen kesilmesidir.

Âyete göre Allah, gerek ölüm, gerek uyku halinde canları bedenlerden alır. Ölenin canını yanında tutar, uyuyanın canını yine bedenine döndürür. Rûh (bilinç) gelince beden uyanır.

“Allah, ölmekte olan canları alır, ölmeyenleri de uykularında (bedenlerinden alıp kendilerinden geçirir); sonra ölümüne hükmettiğini yanında tutar, ötekilerini de belli bir süreye kadar salıverir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için ibretler vardır.” (Zümer: 59/42)

Zümer 42. âyetten çıkarılan önemli bir konu var ki o da Allah'ın, ölenin ruhunu yanında tuttuğu ve bir daha bedene döndürmediğidir. Öyle ise bazı kimselerin sandıkları gibi rûh, kıyametten önce bedene dönmez. Kabirde ruhun bedene döneceğini söylemek, bu âyete aykırıdır. Bedenden ayrılan rûh, Allah'ın iradesindedir. Ancak âhirette ruhlar, yeniden zamanın yıpratmayacağı bedenlere konacaktır. Fakat rûh, dünyada bir daha aynı bedene dönmez. Dünyada kazanmış olduğu manevi dereceye göre ruhlar âleminde bir makamda bulunur.

İbn Abbâs'ın şöyle dediği rivâyet edilir: "Uykuda ölülerin ve dirilerin ruhları birbirleriyle buluşurlar. Allah'ın dilediği kadar birbirlerine soru sorar, konuşurlar. Sonra Allah, ölülerin ruhlarını tutar, dirilerin ruhlarını bedenlerine döndürür.” (Fethu’l-Kadîr: 4/466)

Saîd ibn Cübeyr de şöyle demiş: "Uykuda dirilerin ve ölülerin ruhları buluşurlar. Allah'ın, tanışmasını dilediği ruhlar, tanışır, konuşurlar. Sonra Allah, ölmesine hükmetmiş olduğu kimselerin ruhlarını yanında tutar, diğerlerini ömürlerinin bitmesine kadar bedenlerine gönderir.” (Fethu’l-Kadîr: 4/466)

Allah'a isyan etmiş insanların canlarını alan melekler, onlara:

"– Haydi, canlarınızı çıkarıp verin yahut haydi bedenlerinizden çıkın, elimize gelin! Allah'a karşı gerçek olmayan sözler söylediğinizden ve Allah'ın âyetlerini kabul etmeyip böbürlenmenizden dolayı bugün alçaklık azabıyla cezâlandı­rı­lacaksınız!" derler.

(...devamı yarın)