YE’CÛC-ME’CÛC (4)
Çarşamba, 15 Nisan 2020 00:00

YE’CÛC-ME’CÛC (4)

(...dünden devam)

İşte tefsîrlerde Ye’cûc Me’cûc hakkındaki ayrıntılı haberlerin kaynağı Tevrat ve İncil'de geçen anlatılardır. Çünkü hadîslerde ve yorumlarda söylenenlerle, Tevrat ve İncillerde anlatılanlar arasında büyük benzerlikler vardır.

Ye’cûc Me’cûc hangi millettir?

Birkaç kez tekrar ettiğimiz üzere Kur’ân-ı Kerîm tarihî bir olayı öğretmek gayesiyle değil, fakat öğüt vermek amacıyla kıssaları anlatır. Zikrettiği kıssalar Kitâb-ı Mukaddes’te veya Arap toplumu arasında anlatılan, bilinen kıssalardır. Bildikleri şey onlara mu‘cizevî bir öğüt üslûbu içinde anlatılır ki öğüt alıp yola gelsinler.

Kehf Sûresi’nde anlatılan Ashâb-ı Kehf kıssası Hıristiyan çevrelerinde anlatılıyordu. Zû’l-Karneyn ile Ye’cûc Me’cûc kıssasının esası da Kitâb-ı Mukaddes’te vardır. Herhalde Yahûdî rivâyetlerinde bizim hadîs şeklinde anlatılan detaylar vardı. İşte Kur’ân, gerek Yahûdîler arasında, gerek onlardan yayılarak Araplar arasında anlatılan bu kıssaları anlatarak insanlara öğüt vermektedir. Kur’ân’da Ye’cûc ve Me’cûc’un kim olduğu, nerede yaşadıkları hakkında bir şey zikredilmez. Fakat müfessirler Kur’ân’ın amacına aykırı olarak gayri ilmî haberlere yer vermişlerdir[1] .

Genellikle tefsîrlerde anlatılan haberlere göre Ye’cûc Me’cûc, Türklerin bir kolu olan Moğol ve Tatarlardır. Yukarıda bu konudaki ayrıntılı söylentileri naklettik. Türk soyları cengâver toplumlardır. Atillâ bugünkü Rusya’yı, Doğu Avrupa’yı çiğneyerek Roma’ya kadar gitmiştir. Ondan sonra çeşitli Türk boyları, büyük imparatorluklar kurmuşlardır. Cengiz Han’ın, Hülagû’nun, Timur’un seferleri Asya’da yaşayan milletleri korkutmuştur.

İşte Türk boylarının gücünden ürken milletler, özellikle Ortadoğu milletleri, onları çok saldırgan millet olarak tanımışlar ve Yahûdî kaynaklarında anlatılan Ye’cûc Me’cûc olayını daha da işleyerek Türklere yakıştırmışlardır. Oysa Kitâb-ı Mukaddes’te anlatılan kehânet, Yahûdî­lerin kendi tarihleriyle ilgilidir. Yahûdîler doğudan gelen birçok saldırıya uğramışlardır. Bu saldırılardan birinde yurtlarından Babil’e götürülüp orada uzun yıllar esir tutulmuşlardır. İşte Daniel Kitâbında işaret edilen Ye’cûc Me’cûc kavmleri, herhalde onlara saldıran doğu milletlerini kastetmektedir. Bunların Türklerle bir ilgisi yoktur.



[1]. Bu gayri ciddî savlar, zamanımızda da sürmektedir. Biri kalkıp Zülkarneyn’in, uzaya gittiğini, bir galaksi adamı olduğunu ileri sürmekten çekinmiyor. Maalesef bu gayri ciddî sav için televizyonlar oturumlar düzenliyor, adamı iyi meşhur ediyor. Adamın kitabı, bir zamanların “Tanrıların Arabaları” gibi best seller noktasına çıkınca parsayı topluyor, umduğu şöhrete ulaşıyor. Demek ki millet böyle gayri ciddî şeyleri yutmaya hazırdır. Ne diyelim, yutanlara âfiyet olsun.

(devamı yarın..)