DİNİN RUHU KOLAYLIKTIR
Cuma, 10 Nisan 2020 00:00

DİNİN RUHU KOLAYLIKTIR

Değerli hocam, şunu öğrenmek istiyorum: Peygamber Efendimiz (s.a) hadisi şerifinde buyuruyorlar ki "müjdeleyiniz nefret ettirmeyiniz, kolaylaştırınız güçleştir­meyiniz." bu hadisi şerifi nerelerde kullanabiliriz? Dinin yoruma açık her alanında ki büyük bir kısmı yoruma açıktır. Bu alanlarda kendimize kolay olanı seçebilir miyiz? 24 yaşındayım ve ibadetlerimi yapmakta oldukça zorlanıyorum. Piyasadaki dini kitaplara inancım çok sarsıldı, çok yanlış bilgiler içeriyorlar... Tüm dini konularda kendim yorum yapıp yanlışa düşmekten korkuyorum. Allah sizleri başımızdan eksik etmesin...

Cevap: Yazdığınız hadis, çeşitli varyantlarıyla Buharî'-nin İlm, 11, Cihad: 164, Edeb: 8, Ahkâm: 22; Müslim'in Ci-hâd: 5; Ebû Dâvûd'un Edeb: 17. bablarında mevcuttur. Ebu Musa'nın rivayetine göre Hz. Peygamber, herhangi bir saha-bisini, bir göreve gönderdiği zaman ona: "Müjdeleyiniz, ürkütmeyiniz, kolaylaştırınız güçleştir­meyiniz" diye emrederdi. Muâz'la bir arkadaşını Yemen'e gönderdiği zaman da onlara: "Kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz; müjdeleyiniz, ürkütmeyiniz!, Uyumlu olunuz, an­laşmazlığa düşmeyiniz!" buyurmuştur. Enes ibn Malik de Hz. Peygamber'in şöyle buyurduğunu aktarmıştır: "Kolaylaştınız, güçleştirmeyiniz, gönülleri rahat ettiriniz, ürkütmeyiniz" (Müslim: Cihad: b. 3, h. 6-8). 

Bu hadisler, dinin ruhunun kolaylık olduğunu gösterir. Zaten Kur'ân da: "Allah dinde size bir güçlük bırakmadı", "Allah sizin için kolaylığı ister, güçlüğü istemez" âyetleriyle dinin ruhunun kolaylık olduğunu vurgulamaktadır. Ama maalesef insanlar kolay dini kendi yorumlarıyla zorlaştırma çabasına girmişler ve din işte böyle ayrıntıya boğulmuştur. Siz Kur'ân'ın doğru meal ve tefsirini okuyunuz. Ama hurafelere belenmiş tefsirleri ve çarpıtılmış mealleri değil.