AKRABA EVLİLİĞİ NEDEN YASAK DEĞİL? (1)
Pazar, 05 Nisan 2020 09:50

AKRABA EVLİLİĞİ NEDEN YASAK DEĞİL? (1)

Tıbbi araştırmalar, akraba evliliği sonucunda özürlü çocukların olması riskinin çok yüksek olduğunu göstermiştir. Buna karşın dinimizce akraba evliliğinin tamamen haram kılınmamasının sebebi nedir? Saygılarımla...

Cevap: Bakın ailede psikolojik veya kalıtımsal bir hastalık, bozukluk varsa akraba evliliğinde o riskin çocuklara geçmesi ikiye katlanır. Çünkü o riski hem koca hem kadın taşımaktadır. Ama ailede böyle bir risk yoksa amca dayı gibi akraba çocuklarının evlenme­lerinde bir sakınca yoktur.

Modern imkânlarla bu risk tespit edilebilir. Doktora giderler, herhangi bir kalıtımsal hastalık bulunanlar evlenmezler. Böyle bir hastalık bulunmayanların evlenmelerinde sakınca yoktur.

Din neden akraba evliliğini yasaklamamıştır? Bunun kesin nedenini ben bilemem. Biz dinin bütün emir ve yasaklarının hikmetini bilmeyiz. O zaman diyebilir misiniz ki şarap sarhoş ettiği için yasaktır. Ama adam bir teneke şarap içtiği halde sarhoş olmuyorsa o içebilir, diyebilir misiniz? Yani şarabın haram kılınmasındaki hikmeti tek bir illete bağlamanız doğru olmaz.

Sanıyorum din, insanların işini zorlaştırmak istememiştir. Belki bu akraba çocukları içinde birbirleriyle evlenmeleri gerekli olan kimseler olur, belki âşık olurlar, belki ailenin barışı, yaşamı buna dayalıdır. Böyle bir yasaklama insanların işini zorlaştırmak olur.

Din bunu yasaklamamış ama emir de etmemiş. Hattâ Hz. Ömer gibi İslâm büyükleri akraba evliliğinden hoşlanmamışlar, bunun, çocukların cılız olacağına sebebolacağını belirt­mişlerdir. Siz isterseniz hiç evlenmeyip bekâr da yaşarsınız. Din size ille de evlenin demez. İşte akraba evliliği meselesi de böyledir. Başka imkân varken akraba çocuğu ile evlenmek riskli olabilir ama bazı şartlarda bu gerekli olabilir. Doktor muayenesiyle risk taşımayan akrabanın evlenmelerinde bir sakınca yoktur. Nice akraba var ki evliliklerinden çok zeki ve sağlıklı çocuklar yetişmiştir.

(devamı yarın..)