AZİL VEYA DOĞUM KONTROLÜ (5)
Cuma, 03 Nisan 2020 00:00

AZİL VEYA DOĞUM KONTROLÜ (5)

(...dünden devam)

Bu farz değildir. Fakat böyle yapılması, çocuğun sağlığı için iyidir. Yoksa bu süreden az emzirmek haram değildir. Ama çocuk yeterli gıda alamadığı için bünyesi zayıf olabilir. Ana sütünün yerini hiçbir besin tutamaz. Ana sütü hem besleyici hem de koruyucudur. Çünkü daima taze olan ana sütüne dışarıdan mikrop karışma ihtimali yoktur. Oysa öteki sütler, zamanla tazeliğini kaybeder ve onlara mikrop karışabilir. “Anneler, süt emzirmeyi tam yapmak isteyen baba için iki yıl emzirirler.” buyurulmuştur. Demek ki bu kadar zaman emzirmekte çocuğun yararı vardır. Bu müddet geçtikten sonra süt emzirmeye, süt hükümleri geçerli olmaz. Yani iki yaşından büyük çocuğun, bir kadını emmesiyle arada süt evlâtlığı kurulmaz.

"Biz insana ana babasına iyilik etmeyi tavsiye ettik. Eğer onlar seni, (gerçekliği) hakkında hiçbir bilgin olmayan bir şeyi bana ortak koşman için zorlarlarsa (bu hususta) onlara itâ‘at etme. Dönüşünüz banadır. O zaman size yaptıklarınızı haber veririm.” (Ankebut: 8)

Ebeveyne itâat gerekir. Fakat ebeveynin emirleri, Allah’ın buyruklarına ters dü­şerse bu konuda onlara itâat gerekmez. Çünkü Yaratana isyân olacak işlerde yaratılmışlara itâat edilmez. Yaratanın hakkı, ana babanın hakkından üstündür. Şirk, Allah’ın nimetlerine nankörlüktür. Yüce Allah, müşrik anne babası insanı Allah’a ortak koşmaya sevk etmek istedikleri takdirde onlara itâat etmemesini, fakat müşrik de olsalar dünyâ işlerinde anne babasıyla iyi geçinmesini, âhiret işlerinde ise Peygamber'in ve mü'minlerin yoluna uyma­sını emrediyor.

Lokman ve Ahkāf sûrelerinde ebeveyne iyilik tavsiyesinden sonra annenin insana olan fedakârlıkları sayılmaktadır. Bu da annenin evlâdına olan son derece şefkat ve sevgisini gösterir. Ebû Hüreyre’nin rivayetine göre:

"Bir adam Allah’ın Elçisi(sav)e geldi:

– Yâ Resûlallah, dedi, kendisiyle beraber bulunmama, güzel geçinmeme, güzel bakmama en lâyık olan kimdir?

Allah’ın Elçisi:

– Annendir, dedi.

– Sonra kim yâ Resûlallah, dedi. Allah’ın Elçisi yine:

– Annen, dedi.

– Sonra kim yâ Resûlallah, dedi.

Allah’ın Elçisi yine:

– Annen, dedi.

– Sonra kim yâ Resûlallah, dedi.

– Sonra baban, buyurdu.”

Bir sahâbî de: “Yâ Resûlallah, kime iyilik edeyim?” diye sormuş. Allah’ın Elçisi: “Annene, sonra annene, sonra annene; sonra babana, sonra derece derece yakın olanlara” demiş.

(devamı yarın..)