AZİL VEYA DOĞUM KONTROLÜ (4)
Perşembe, 02 Nisan 2020 00:00

AZİL VEYA DOĞUM KONTROLÜ (4)

(...dünden devam)

Lokman: 14. âyetin sonunda anne babaya iyilik etmeyenin, Allah huzurunda sorumlu olacağını belirtmek için “Dönüş banadır!” buyuruluyor. Yani dünyada Allah’a ve ebeveynine karşı yanlış davrananların, Allah huzurunda hesaba çekilecekleri anımsatılıyor.

"Biz insana, ana babasına iyilik etmesini tavsiye ettik. Anası onu zahmetle taşıdı ve zahmetle doğurdu. (Ana karnında) Taşınması ile sütten kesilmesi otuz ay sürdü. Nihâyet (insan) güçlü çağına erip kırk yaşına varınca: ‘Ya Rabbi dedi, beni, bana ve anama, babama verdiğin ni‘mete şükretmeğe, râzı olacağın yararlı işler yapmağa sevk eyle. Benim için zürriyetim içinde de salâhı devam ettir (benden gelecek olanları da iyi insanlar yap). Ben sana yüz tuttum ve ben (sana) teslîm olanlardanım’.” (Ahkāf: 15)

Âyette, anne babanın fedakârlıkları belirtildikten sonra insanın kırk yaşına gelince yani tam düşünsel olgunluğa ulaşınca ana babanın değerini daha iyi anladığına dikkat çekilmektedir. Derler ya, insan baba olmayınca babalığın değerini anlamaz. Kırk yaşına varan artık baba da olmuştur, işte o zaman ana babasının, kendisi için ne fedakârlıklara katlandığını daha iyi anlar.

Ahkāf: 15. âyette: “Anası onu zahmetle taşıdı ve zahmetle doğurdu. (Ana karnında) Taşınması ile sütten kesilmesi otuz ay sürdü.” buyurulmaktadır. “Onun sütten kesilmesi iki yıl içinde olmuştur.” (Lokman: 14), Bakara Sûresi’nin “Anneler, çocuklarını tam iki yıl em­zirirler” (Bakara: 233) âyetlerinden, tam süt emzirme süresinin iki yıl olduğu belirtilmiştir. Ahkāf: 15. âyette ise gebe kaldıktan itibaren çocuğun sütten kesilmesine kadar otuz ayın geçtiği bildirilmektedir. Bu otuz aydan, süt emzirme süresi olan 24 ay çıkınca altı ay kalır. Buna göre en az gebelik süresinin altı ay olduğu anlaşılır.

Abdullah ibn Abbâs'a göre normal gebelik dokuz ay sürmüşse süt emzirme süresi yirmi bir aydır. Çocuğu yirmi bir ay emzirmek gerekir. Gebeliği altı ay süren kadın, otuz ayı doldurmak için çocuğunu yirmi dört ay emzirir. Gebeliği altı aydan ne kadar fazla ise, o kadarını otuz aydan düşerek çocuğunu emzirir. Meselâ gebeliği yedi ay süren, çocuğunu yirmi üç ay; sekiz ay süren, çocuğunu yirmi iki ay; dokuz ay süren, yirmi bir ay emzirir.

(devamı yarın..)