EVLENME (9)
Pazar, 22 Mart 2020 00:00

EVLENME (9)

 (...dünden devam)

Bu önemlidir. Çünkü evlenmek kadın için bir çeşit tutsaklıktır. Zira erkek kadını boşayabilir ama kadın kolay kolay boşanamaz. İmdi adam kızını bir zalime yahut fasıka yahut bid’atçiye, içki içene verirse dinine karşı cinayet işlemiş olur ve rahim hakkına özen göstermediğinden ve kötü seçiminden ötürü Allah’ın gazabına uğrar.

Bir adam Hasan-ı Basrî’ye “Kızımı bir cemaat istiyor. Kiminle evlendireyim?” diye sormuş, Hasan: “Allah’tan korkanla evlendir. Zira adam karısını severse ona ikram eder, güzel davranır. Şayet onu sevmezse ona zulmetmez!” demiş. Peygamber (sav) de bu hususta şöyle buyurmuştur: “Kızını fasık biriyle evlendiren adam, rahim (akrabalık) hakkını koparmış olur.” (İbn Hibban, Duafa’da Enes’ten, Sikat’ta da Şa’bî’den sahih senedle çıkarmıştır.)

c) Kişinin Evlenmek İstediği Kızı Görmesi Caizdir

Hz. Peygamber (sav), evlenmek isteyenlere, alacakları kızı önce görmelerini, bunun ileride anlaşmaları için gerekli olduğunu söylemiştir: "Allah, bir erkeğin kalbine bir kadınla evlenme düşüncesi sokarsa, o kimsenin, o kadına bakmasında bir günah yoktur." (İbn Mâce. Nikâh. 9)

Bir kızla evleneceğini söyleyen Muğîre ibn Şu'be'ye, Hz. Peygamber (sav), alacağı kızı görüp görmediğini sormuş, o da görmediğini söyleyince: "Git onu gör, ileride anlaşmanızın sürekliliği için bu, ikinize de iyidir." (İbn Mâce. Nikâh. 9) demiştir.

d) Ḫitbe

Evlenmek için kız istemeye "ḫitbe" denir. Ḫitbe, Allah'a hamd ile ve bir dua ile başlar. Hz. Peygamber ḫitbe'de şöyle dua edilmesini öğütlemiştir:

الْحَمْدُ للهِ نَحْمَدُهُ وَنَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ وَنَعُوذُ بِاللهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَمِنْ سَيِّئَاتِ أَعْمَالِنَا مَنْ يَهْدِ اللهُ فَلا مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلا هَادِىَ لَهُ أشْهَدُ أنْ لاإلَهَ اللَّهُ وحْدَهُ لاشَرِيكَ لَهُ وَأشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ . يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوتُنَّ إِلاَّ وَأَنتُم مُسْلِمُونَ وَاتَّقُواْ اللّهَ الَّذِي تَسَاءلُونَ بِهِ وَالأَرْحَامَ إِنَّ اللّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيبًا. يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلًا سَدِيدًا يُصْلِحْ لَكُمْ أَعْمَالَكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَمَن يُطِعْ اللَّهَ وَرَسُولَه فَقَدْ فَازَ فَوْزًا عَظِيمًا:"Allah'a hamdolsun. O'na hamdeder, O'ndan yardım diler, mağfiret isteriz. Nefsimizin kötülüklerinden, kötü amellerimizden Allah'a sığınırız. Allah'ın doğru yola ilettiğini kimse saptıramaz. Allah'ın saptırdığını da kimse doğru yola iletemez. Allah'tan başka tanrı olmadığına, O'nun birliğine, ortağı olmadığına tanıklık ederim. Muhammed'in de Allah'ın kulu ve elçisi olduğuna tanıklık ederim. (Böyle dedikten sonra Allah'ın kitabından üç âyet okursun):

 

(devamı yarın..)