EVLENME (8)
Cumartesi, 21 Mart 2020 00:00

EVLENME (8)

(...dünden devam)

Evlenilecek kadının yakın akrabadan olmaması tavsiye edilir.

Peygamber (sav) ırk (damar yakınlığı) “Nezzâ‘, gönülden sevgiye engeldir” buyur­muştur (Ebu Mansur ed-Deylemî, Müsnedu’l-Firdevs, zayıf bir rivayettir). ““Nutfeleriniz için iyi seçim yapınız. (Tohumlarınızı iyi tarlaya ekiniz). Çünkü ırk (damar) nezzâ’dır, yani kan damarı cinsel isteği soyar” buyurmuştur (Deylemî, Musnedu’l-Firdevs; Ebu Musa el-Medenî, Tadyîu’l-Umri ve’l-Eyyam, Zayıftır).

Bir hadiste de “Yakın akraba ile evlenmeyin. Çocuk cılız olur.” Ancak bu söz Hadis değil, Hz. Ömer’in sözüdür. Ömer, Saib ailesine: “Yabancı ile evlenin de cılız­laşmayın!” demiştir.

Zira her zaman birbirlerini gören, çoğu kez de bir arada büyüyen yakın akraba arasında şehvet dürtüsü az olacağından cinsel istek de azalır. O halde velinin, kerimesine uygun bir eş seçmesi gerekir.

Yakın akraba evliliği hakkında Gazâlînin görüşü

Gazâlî, İhya’nın, Akid halinde kadının haklarına ve akid şartlarına özen gösterme konusuna ayırdığı ikinci babında aile arası ülfet ve saâdet için birtakım şartlar zikreder. Bunların sekizincisi zevcenin yakın akrabadan olmamasıdır. Çünkü bu, şehveti (seks isteğini) azaltır. Zira Allah Elçisi (sav) şöyle buyurmuştur: “Yakın akraba olan kadınla evlen­meyiniz. Zira çocuk cılız olur” demiştir

(İbn Salah bu rivayetin aslını bulamadığını yalnız bu sözü Abdullah b Ömer’in Sâib ailesine: ‘Siz cılızlaşmışsınız. Yabancılarla evleniniz’ dediğini belirtiyor. İbrahim Harbî İbn Ömer’in sözünü Garîbu’l-Hadîs’te çıkarmıştır.)

Yine Hz. Peygamber bu anlamda şöyle buyurmuştur: “Gariplerle (akraba olmayan kadınlarla) evleniniz.” Yahut şöyle buyurulmuştur: “Gariplerle evleniniz de çocuklarınızı zayıf ve cılız yapmayınız!”

Çocuğun cılız olmasının sebebi şudur: Çünkü yakın akraba evliliğinde şehvet azalır. Zira şehvet güçlü bakıştan ve dokunmadan doğar. Yeni görülen yabancı kadına daha bir istekle bakılır. Zaten eskiden beri görerek alışılan kadına pek öyle güçlü şehvet hissiyle bakılmaz. İşte bu sebeple yabancı kadınla evlenme öğütlenmiştir.

Ayrıca ailede bir gen bozukluğu varsa akraba evliliğinde doğacak çocukta risk ikiye katlanır.

Ayrıca velinin, evlendireceği kız veya kadını edepli ahlaklı bir kişi ile evlendirmeğe özen göstermesi gerekir. Kötü ahlak sahibi, dini zayıf ya da ailesine karşı görevini yapmayacak biriyle ve ailede küf’ (denk) olmayan biriyle evlendirmemesi gerekir. Çünkü evlenme kadının bağımlı olması demektir. Nitekim Peygamber (s.a.v.): “(النكاح رق فلينظر أحدكم أين يضع كريمته)Evlenme köleliktir. Biriniz kızını kime vereceğini iyi düşünsün.” buyurmuştu.

(devamı yarın..)