CEHENNEM CEZASI EBEDÎ Mİ? (1)
Çarşamba, 11 Mart 2020 00:00

CEHENNEM CEZASI EBEDÎ Mİ? (1)

Sayın hocam hayırlı sabahlar cehenneme giren devamlı mı kalacak, yoksa cezasını çekince çıkacak mı, sorusu çoğaldı, face’de de bu konuda yazılar var. Mehmet hocanın vaazında deniyor ki giren devamlı kalacaktır, sizler bu konuda da şüphesiz açıklama yapmışsınızdır, ama bizler unuttuk, yazarsanız sevinirim saygılarımla,...

Cevap: Cehennem ıslah evidir. Kul dünyada yaptığı kötülüklerinden temiz­len­mek için Ceza ve ıslah evi olan Cehenneme konulur, ta ki cezasını çekerek ruhu günah kirlerinden temizlensin. 

Cehennemde ebedi kalınacağını söyleyen kimseler, Kur'ân'ın ruhunu anlamamış insanlardır. Kim söylerse söylesin önemli değil. Bir kere Cenabı Mevlâ, "Vesiat rah­metî kulle şey’: Rahmetim her şeyi kaplamış, kuşatmış, sarmıştır." (A’raf Suresi: 156) Buyurmuştur. Allah kullarına zulmedici değildir. Kur'ân iyilik yapana en az on kat ödül verileceğini, ama kötülük yapana ancak yaptığı kötülük kadar ceza verileceğini vur­gu­lar. Düşünün bir kere insan dünyada ne kadar yaşar? 80 yahut yüz sene. Bunun 12-15 arası çocukluk dönemidir. İnsan bu dönemde yapılanlardan sorumlu değildir. Çünkü mükelleflik çağı rüşd yaşından başlar. Rüşd yaşı 12-15 yaş arasıdır. İmamı A'zam bunu 18 yaş kabul eder. 

İmdi insan bu 65 yıllık veya 85 yıllık sorumluluk dönemini tamamen günah ile geçirmiş olsa bile bunun cezası âhiret günlerine göre yaklaşık yüz yıl olur. İmdi ömrünü günah ile geçirmiş olan kimsenin yüz yıl değil, bin yıl değil, yüz bin yıl değil, milyar yıl da değil, sonsuzca ceza çekmesi Allah'ın rahmetiyle bağdaşır mı? 

(devamı yarın..)