FAİZLİ KOMİSYONCULUK
Perşembe, 05 Mart 2020 00:00

FAİZLİ KOMİSYONCULUK

Sayın Hocam merhaba, yazılarınızı ilgiyle izliyor, bilgileniyorum. Teşekkür ederim. Benim sorum şöyle: Biz yurtdışına çalışan bir ihracat firmasıyız. Türkiye'de üretilen makineleri bizzat yurtdışına çıkarak, müşterinin ayağına gidip satıyoruz. Son zamanda dünyada yaşanan ekonomik krizden satışlarımız düştü. Sebebi ise müşterilerimizin kendi bankalarından kredi kullanamaz olmaları. Piyasada para kalmadı. Bunun üzerine biz de yurtdışı bir fon bularak müşterinin bankasıyla tanıştırıp nakit ihtiyaçlarını karşılayarak, malımızı satma yönüne gittik. Burada sistem şöyle çalışıyor. Fon müşteri bankasına % 8 yıllık faizle para sağlıyor. Müşteri bankası da bunun karşılığında fona teminat mektubu veriyor. Bu paranın üzerine de kendi kârını koyarak kredi kullandırıyor. Müşteri de bu krediyle bize akreditif ya da nakit ödeme yaparak malını alıyor.

Ama bazı müşterilerimiz, alacağı malın rakamının 2-3 katı kredi almaya çalışıyor. Bunu da bizim organize etmemiz için rica ediyorlar. Onlar da bu parayla işletmelerinin nakit sıkıntısını aşmaya, işlerini döndürmeye çalışacaklar. Bize de bu işi organize etme karşılığı % 2-3 gibi komisyon, ya da hediyeler öneriyorlar. Bizse faizli para satma olacak, günaha gireceğiz diye reddediyoruz.

Eğer bu paraları organize eder, bu komisyon ya da hediye alırsak, faizli para satmak tefecilik gibi işlere mi bulaşmış oluruz, günaha mı gireriz? Lütfen bu konuda bizi aydınlatır mısınız? İlginize şimdiden teşekkür ederiz. Sağlık, esenlik dileklerimizle. Selâmlar...

Cevap: Bu yazdığınız aynen tefeciliktir, haramdır. Böyle kirli şeyleri bir kalıba uydurmak bizim işimiz değildir. Siz kendi zorunlu ihtiyaçlarınız veya işlerinizi döndürmek için kredi alırsınız, banka da bundan yasal faizini alır. Bu teamülde böyle yürüyen bir şey. Bence bunun sakıncası yok ama o komisyon işi kesinlikle haramdır. Seçim size aittir. Zaten siz inanmasanız bana sormazsınız değil mi? Allah yardımcınız olsun. Ben sordum öğrendim, ölümden sonra para geçmiyor. Burada haram yoldan kazanılan paralar orada insanın canına yapışıyor. Bunu da Kur'ân'dan öğrendim. Helâl olsun, az olsun, cana yapışmasın, destek olsun. İşiniz rast gelsin.