TÜRKLER KILIÇ ZORUYLA MI MÜSLÜMAN OLDULAR? (1) *** HAC, MEKKE MÜŞRİKLERİNE ÖDÜN OLARAK MI DİNE GİRDİ? (1)
Perşembe, 27 Şubat 2020 00:00

TÜRKLER KILIÇ ZORUYLA MI MÜSLÜMAN OLDULAR? (1)

Hocam önce size saygılarımı sunuyor, ellerinizden öpüyorum.

... “mollacami” isimli internet sitesinde “Türkler nasıl Müslüman oldu” isimli bir yazı gördüm. Yazıda Diyanet Başkanlığı imzası atılmış. Yazının gerçekten onlara ait olup olmadığını öğrenmek için kendilerine e-mail gönderdim. Bana gönderdikleri cevap e-mailinde doğrudan kendi yazıları olmadığını fakat kurumun yayınladığı pek çok yazıdan derlenmiş bir yazı olduğunu fakat yazının içeriğinin görüşlerine uygun olduğunu belirtiyorlar. Yazı da Türklerin çok kolayca Müslümanlığı kabul ettiklerini belirten bir yazı idi.

Fakat benim yaptığım araştırmalar ve okuduğum kaynaklar bunun böyle olmadığını gösteriyor. Buhara ve Semerkant (Dönemin en gelişmiş) şehirlerinin yağmalanması ve insanların katledilişine ilişkin birçok yazı okudum. Özellikle Emeviler döneminde birçok Türk şehri yerle bir edilmiş ve insanlar katledilmiş. Mantıksal olarak da binlerce yıldır atalarının dinini benimsemiş bir ulusun birdenbire “Aaaa ne güzel, hadi Müslüman olalım” demesi zaten beklenemez. Yaklaşık 250 yıl süren bir süreci yaşayan bir toplum için kolayca Müslüman oldu denmesi garibime gitti. Bu konuda sizin düşüncelerinizi öğrenmek istiyorum. Eğer sizce de (Emevilerin yaptıkları elbet İslâm dinini bağlamaz) Türklerin Müslüman oluşu zorlu bir süreçse Ülkenin resmi ve üstelik dini bir kurumunun bunu çarpıtması doğru mu?.

HAC, MEKKE MÜŞRİKLERİNE ÖDÜN OLARAK MI DİNE GİRDİ? (1)

Hocam ikinci sorum ise sizin daha önce yazdığınız bir konu ile ilgili. Özellikle Şeyh Bedrettin ve Hallacı Mansur ile ilgili yazılarınız çok ilgimi çekti. Enel-Hak konusu ile ilgili yazılarınız oldukça doyurucu idi. Hocam özellikle Hallacı Mansur ve Şeyh Bedrettin ile ilgili araştırmalarımda felsefi olarak görüşlerinin “Tümtanrıcılık–Panteizm” olarak nitelendirildiğini gördüm. Siz de birçok yazınızda Evrenin Allah’tan yansımalar olduğunu birkaç kere belirttiniz.

Bir kaynakta Hac’ın Mekke’nin fethinden sonra İslâm’ın şartı olarak konduğunu, buna gerekçe olarak da Peygamberimizin, Mekke eğer savaşsız teslim edilir ve şehir direnmez ise (O zamana kadar da dinsel olarak sık ziyaret edilen Mekke şehri için maddi kazanç kapısı olması sebebi ile) Hac ziyaretlerine destek vereceği hususunda söz vermesine bağlı olarak Hac’ın İslâm’ın şartı olarak konduğu belirtiliyor. Bu konulardaki görüş ve düşüncelerinizi (..) açıklarsanız çok sevineceğim.

Hocam sorularımla sizi yorduğum için özür diliyor, yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum. Saygılarımla...