ZÜHDÜN ANLAMI
Pazar, 23 Şubat 2020 00:00

ZÜHDÜN ANLAMI

Sayın Süleyman bey, bir sitede okuduğum: "Dünyada zahidlik, helâl olanı haram etmek veya malı ziyan etmekle olmaz. Gerçek zahidlik, Allah'ın elinde olana, kendi elinde olandan daha çok güvenmen ve bir musibete düştüğün zaman getireceği sevabı sebebiyle, onun devamına rağbet göstermendir." meâlindeki hadisi anlayamadım, acaba açıklar mısın? Saygılarımla, ...

Cevap: Bu hadiste gerçek zâhidliğin ne demek olduğu anlatılmaktadır. Zâhidlik: dünyaya rağbet etmemek, dünyadan, dünya varlıklarından, mal mülk sevdasından yüz çevirmek demektir. İşte hadiste buyuruluyor ki: Gerçek zahidlik, helâl olan maldan, dünya nimetlerinden yüz çevirmek değildir. Çünkü Peygamberimiz de dünya nimetlerinden yararlanmıştır, ayrıca yüce Allah Kur'ân'da güzel giyinmeyi, dünyanın nimetlerinden yararlanmayı emretmiştir. Çünkü Allah'ın, bunları asıl inananlar için yarattığı vurgulanmaktadır (A’râf: 32). Böyle iken Allah'ın nimetlerinden yüz çevirmek, Alah'ın helâl kıldığı şeyi kendine haram etmek demektir ki bu, kişinin, kendisine yok yere eziyet çektirmesinden başka bir şey değildir. Asıl zahidlik, Allah'ın sana taksim ettiği rızka güvenmek, Allah'ın senin için ayırdığı malı, nimeti kimsenin senin elinden alamayacağına inanmak ve bu inançla O'na dayanmaktır. Kur'ân'a göre insanın elinde bulunan tükenir, ama Allah'ın yanında bulunan tükenmez (Nahl: 96). O dilediğine rızkı bol, dilediğine dar verir. Her şeyde O'nun hikmetleri vardır. Bu bilinç ile yaşayan insan çalıştığı halde elde edemediğine üzülmez, Hakk'ın takdirine razı olup Allah'a teslim olur. İşte gerçek zâhidlik budur. Başına bir musibet, ölüm, hastalık, belâ, sıkıntı gelirse bunda da Allah'ın sevabını düşünmek zahidliğin gereğidir. Başına gelen sıkıcı olaylara sabreden kişi manen ödüllendirilir. İşte bunu düşünen kişi, başından ne geçerse geçsin gönlünü bozmaz, incinmez. "Lütfun da hoş kahrın hoş” diyerek Allah'ın her yaptığına razı olur. İşte gerçek zahidlik budur. Yoksa durup dudurken Allah'ın verdiği maldan yüz çevirmek asıl zâhidlik değildir. Bu münasebetle Yunus’umuzun şu yüksek ruh halini yansıtan şiirini okuyalım:

1. Her kim bana ağyâr ise Hak Tanrı yâr olsun ana

Her kancaru varur ise bâğ u bahar olsun ana

2. Acı dirligüm isteyen tatlı dirilsün dünyâda

Kim ölümüm ister ise bin yıl ömür virsün ana

3. Miskîn Yûnus'un dünyâda güldüğünü işitmeyin

Ağladuğum isteyene gözüm pınar olsun ana

1. (Kim bana yabancı, düşman ise yüce Hak ona dost olsun. Vardığı her yer ona bahar, bahçe olsun.)

2. (Yaşamımın acı, mutsuz geçmesini isteyen, dünyada mutlu yaşasın. Benim ölümümü isteyen kişiye Allah bin yıl ömür versin.)

3. (Zavallı Yûnusu’un dünyada güldüğünü hiç duymayın. Benim ağlamamı isteyen kimseye gözlerim pınar olsun, o kimse benim çeşme gibi göz yaşı akıttığımı görsün de mutlu olsun.)