Namazda okunanların anlamı *** Münkir’in Nikâhı düşer mi? *** Berk’ten öneriler veya?
Cuma, 24 Şubat 2012 00:00

Namazda okunanların anlamı

Değerli Hocam, namaz kılarken kaamet getirmekten secdeye kadar olan bölümlerde okuduğumuz sözlerin Türkçe karşılıklarını öğrenmek istiyorum. Maalesef hepsinin bir arada olduğu bir kaynak bulamadım. Hatta geçenlerde tespih çekerken söylediğimiz subhanallah kelimesinin anlamını bir hocaya sordum, cevap alamadım. İnanın, etrafımdaki dostlarımın da bilgisi olmadığına şahit oldum.

Değerli Hocam, okuduğumuz surelerin Türkçe karşılığını öğrendim. Örneğin; Semiallahu limen hamideh, subhane rabbiyel azîm ... gibi. İlgilenirseniz sevinirim saygılarımla.

Cevap: Bu sorduğunuz soruları birkaç kez cevapladım. Ama namazda Fatiha okunur, sureler okunur. Bunların hepsini bu köşemde açıklayamam. Eğer namazda okunan bütün sure ve duâların anlamını öğrenmek istiyorsanız "Açıklamalı Duâ Mecmuası" veya "Namaz Surelerinin Tefsiri" adlı eserimi okumalısınız. Selamlar.

 

Münkir’in Nikâhı düşer mi?

Eşimin bir akrabası, önceden hafız olmasına rağmen şimdi inancının kalmadığını söylüyor. Bu durumda mü’min olan eşiyle ayrılması gerekiyor mu?

Cevap: Putlara tapmıyorsa nikâhı devam eder. Ama Allah'a ortak koşuyorsa nikâhı kalmaz.

 

Berk’ten öneriler veya?

Merhaba Değerli Hocam, yaklaşık bir haftadan beri yazılarınızı üzülerek okuyorum ama o kadar kusursuz bir şekilde okuyorum ki bunun tarifi inanın çok zor.

Bildiğiniz gibi geçen hafta Türk Adalet sisteminin çöküşüne ülkece tanık olduk. Meclisten geçen yanlış yasalar, yargıtayda bekleyen 1 milyon üstünde dosya, bekleyen davalar ve işin içinden çıkılamayan adalet mekanizması...

İnternette okuduğum bir gazetede ortalama 6 yılda bir cinayet işleyip toplam 12 sene hapis yatan bir katilin, bunun gibi sayısız cinayet işleyenlerin, tecavüzcülerin ve teröristlerin nasıl devlet eliyle çıkarıldıklarını görünce artık bizlerin size kalkıp da namaz nasıl kılınır, abdest nasıl alınır, şu mezhepten biriyle evlenilir mi gibi soruları sormak herhalde bizim

"Müslümanlığımıza Müslümanlık" katar diye düşünüyorum. Daha yeni okudum, "TUİK" yani Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre Türkiye’de yoksulluk oranı % 18,08’dir. 2009 yılında Türkiye’de fertlerin yaklaşık % 0,48’i yani 339 bin kişi sadece gıda harcamalarını içeren açlık sınırının, % 18,08’i yani 12 milyon 751 bin kişi ise gıda ve gıda dışı harcamaları içeren yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. 2008 yılında bu oranlar sırasıyla % 0,54 ve % 17,11’dir.

Kişi başı günlük harcaması, satın alma gücü paritesine göre 1 Doların altında kalan fert bulunmamaktadır. Buna karşın satın alma gücü paritesine göre kişi başı günlük 2,15 Dolar olarak tanımlanan yoksulluk sınırı altında bulunan fert oranı %0,22, yoksulluk sınırı 4,3 Dolar olduğunda yoksul fert oranı ise % 4,35 olarak tahmin edilmiştir.

2009 yılında, 4 kişilik hanenin aylık açlık sınırı 287 TL, aylık yoksulluk sınırı ise 825 TL olarak tahmin edilmiştir. http://www.tuik.gov.tr/Start.do

Şimdi ben aklını kullanmaktan uzak olan milletime kendimce bir tavsiyem var. YUNUS SÜRESİ 100. AYETİ OKUMALARIDIR. Bu ayet bizi güzelce özetliyor gibi geliyor. Artık benim söyleyecek sözüm kalmadı. Bu kadar rezaletin yaşandığı bir ülke var mı bilmiyorum. Sanırım ecnebiden bize öğretilen demokrasi çok değişik şekilde bizlere empoze edilmiş gibi duruyor. Saygılarımla.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş