NAMAZ SURELERİ İSİMLENDİRMESİ NE ZAMAN OLDU?
Salı, 18 Şubat 2020 00:00

NAMAZ SURELERİ İSİMLENDİRMESİ NE ZAMAN OLDU?

Sayın hocam, emekli öğretmenim, hukuk da okudum, dini eğitim almadım ama içinde yetiştiğim aile, rahmetli babamla olan derin sohbetlerimden kalanlar bu konuda çevremdeki pek çok din eğitimi aldım diyenlerden daha doğru kazanımlarımın olduğunu haddimi aşarak düşünmekteyim. Babama sağlığında doğrudan soramadığım bir soruma sizden cevap bekliyorum: Kur'ân'daki sıralanışın son 10 suresini "Namaz Sureleri" diye adlandırıyoruz, bu adlandırma ne zaman, neden olmuştur? Allah'a yöneliş, huzurunda O'na yakarış, dua olan namazda Fil Suresinin, Leheb suresinin ... neden tercihliler (Namaz sureleri diye ezberlettirilenler) listesinde olduğunu anlamaya çalışıyorum. Selâm ve saygılarımı sunarım. Allah'a emanet olun...

Cevap: Hz. Osman'ın yazdırdığı Mushaf'a göre Kur'ân'ın sonuna konmuş olan bu sureler, aslında İlk Mekke döneminde inmiş olan küçük surelerdir. İniş sıralaması şöyledir:

111- MESED SÛRESI: Mushaf’ta 111, inişte 6. suredir; 108- KEVSER SÛRESİ: Mushaf’ta 108, inişte 15. suredir; 107- MA'ÛN SÛRESİ: Mushaf’ta 107, inişte 17. suredir; 109- KÂFİRUN SÛRESİ: Mushaf’ta 109, inişte 18. suredir; 105- FÎL SÛRESİ: Mushaf’ta 105, inişte 19. suredir; 113- FELAK SÛRESİ: Mushaf’ta 113, inişte 20. suredir; 114- NÂS SÛRESİ: Mushaf’ta 114, inişte 21. suredir; 112- İHLÂS SÛRESİ: Mushaf’ta 112, inişte 22. suredir; 106- KUREYŞ SÛRESİ: Mushaf’ta 106, inişte 29. suredir; 110- NASR SÛRESİ: Mushaf’ta 110, inişte 114. suredir.

Duhâ Suresi'nden itibaren olan surelere "Namaz Sureleri" denilir. Bunlara niçin namaz sureleri denmiştir? Bunların her biri, namazın bir rek'atinde okunacak kadar kısa olduğundan ezberlenmesi kolaydır. Oysa öteki sureler uzundur. Onların tamamını bir rek'atta okumak kolay değildir. Onun için namazda onlardan okuyan ancak bir iki âyet okuyabilir. Oysa bu kısa surelerin her biri bir rek'atta tamamlanır. Onun için bunlara, özellikle Türkler tarafından "Namaz Sureleri" denmiştir. İslâm âleminde böyle bir şeye rastlamadım. Türkler tarafından bu surelerin ne zaman böyle isimlendirildiğini bilmiyorum. Bu bilgi bana hiçbir şey katmaz. Çünkü bunun bilimsel bir değeri yoktur. Ezberlenmesi kolay olan bu küçük sureler çabucak ezberlenip namazda okunduğundan bunlara böyle bir isim uygun görülmüş olmalıdır. Fîl ve Leheb sureleri de Kur'ân'ın sonunda bulunan kısa surelerden olduğu için bu adı paylaşmıştır. Kur'ân'ın hepsi vahiydir. Okuyan onları Allah'ın kelâmı diye okur. Kur'ân'ın hiçbir suresi veya âyeti dışlanamaz. Biz de genelde hemen herkesin ezberlediği bu kısa sureleri açıklamak için "Namaz Surelerinin Tefsîri" diye bir eser yazmıştık.