Hile ile hak alınmaz *** Köpek beslemek günah mı?
Çarşamba, 22 Şubat 2012 00:00

Hile ile hak alınmaz

Sayın hocam, görüş ve fikirlerinizden ziyadesi ile yararlanıyoruz. Allah razı olsun...

Hocam benim bir sorum olacaktı. Bir alışverişte bir dostum birinin hesabını olması gerekenden belli bir miktar daha fazla artırarak faturalandırdı. Ben kendisine doğru yapmadığını söyledim fakat o da bana; onun da bir alışverişte bir zaman kendisine bu miktara yakın "taktığını" ifade etti. Ona istinaden yaptığını söyledi. Hocam her iki kişi de birbirlerinin hakkını karşılıklı olarak yemiş oldular.

Bu alışverişte haksızlık yapan kişi daha önce haksızlık yaptığı kişi tarafından haksızlığa uğratılmış olması, bu yaptığına bir mazeret olur mu? Bu örnekten hareketle kişilerin birbirlerinden bu şekilde "hesaplaşması" dinen nasıl değerlendirilir...

Cevap: Kanaatime göre birisi tarafından hakkı yenmiş olan kimse, fırsat bulduğu zaman hakkını alabilir. Ancak bunu dürüstçe karşı tarafa söylemesi gerekir. Bu zat o hakkını yemiş olan kişiye "Arkadaş sen falan zaman benim hakkımı şu şekilde yedin. Şimdi ben de senden o hakkımı almak için faturanı olduğundan fazla gösteriyorum" demesi gerekir. Belki ötekinin de buna karşılık bir açıklaması olabilir. Yahut hakkını yiyen kimseye o zaman bunu hatırlatmalıydı. Böyle hileli yollarla hak almak olmaz, dürüstçe ve mertçe hak alınır. İslâm'da yalan dolan, hile olmaz. Dinin temel amacı ve hedefi doğruluktur. "Allah'a inanmak ve doğru olmak!" İşte dinin özü budur.

 

Köpek beslemek günah mı?

Hocam daha önce sormuş olduğum soruya verdiğiniz cevap için teşekkür ederim. Hocam ben evime köpek alıcam ancak köpek beslemenin günah olduğunu köpek beslenen eve melek girmez diye duydum. Namaz kılıyorum kurandan sureler okuyorum boşa gider diye korkuyorum. Hocam bir cevaplarsanız sevinirim. Teşekkürler.

Cevap: Köpek beslemek günah değildir. Ancak köpeğin insanlarla aynı odada yatması sağlık açısından doğru değildir. Bu konuda daha önceki bir soruya verdiğim cevabım aşağıdadır:

İkinci ciltten aktarma: Köpek beslenen eve melekler girmez mi?

Soru: Köpek beslenen eve meleklerin girmeyeceği, bu nedenle orada namaz bile kılınamayacağı, köpeğin üstümüze bile sürünmesinin bu sakıncayı doğurduğu gibi söylentiler var. Köpek, cinsi ev köpeği, her türlü bakımı yapılan, yemesine içmesine dikkat edilen, nüfus ve sağlık cüzdanı mevcutlu ve veteriner kontrollü köpek. Böyle bir köpeğin evde bulunması haram mı?

Cevap: Kur'ân-ı Kerîm'de köpek beslemenin haram olduğu hakkında bir hüküm yoktur. Ancak nakledilen hadislerden, ihtiyaç yok iken evde köpek beslemenin hoş olmadığı anlaşılmaktadır. Fakat evi, tarlayı, bahçeyi beklemek, avcılık yapmak amacıyla köpek beslemek caizdir. Köpeğe karşı bu tutum, onun insanlara kuduz vs. bazı hastalıkları aşılaması ve eve gelip gidenlere saldırıp onları rahatsız etmesi gibi sebeplerden kaynaklanmış olabilir. Fakat bu gelenek, o hayvanları hor görmek anlamına gelmez.

Tam tersine Hz. Peygamber, her hayvana karşı merhametli olmayı, köpeklere de şefkatli davranmayı emretmiş; köpeklerin de kendi aralarında sosyal bir toplum oluşturduklarını belirterek onların öldürülmemesini öğütlemiş (Tirmizî, Ebû Dâvud); susuzluktan ölmek üzere olan bir köpeği kuyudan su çekip sulayan bir günah kadının, Allah tarafından affedildiğini buyurmuştur.Dediğimiz gibi evi, tarlayı, bahçeyi beklemek gibi bir ihtiyaçtan dolayı köpek beslemekte bir sakınca yoktur. Şimdi günümüzde, insanlar git gide yalnızlaştılar.

Özellikle Avrupa'da ihtiyar karı-koca veya bunlardan sadece biri evde yapayalnız kalmaktadır. Çocukları onları belki de sadece Noellerde ziyaret ederler. Onlar yalnızlıklarını, besledikleri finolarla gidermektedirler. Böyle bir ihtiyaç hâsıl olduğunda kanaatime göre kuduza karşı aşılatmak suretiyle köpek beslemekte bir sakınca yoktur. Ama İslâm geleneğinde zaruretsiz köpek beslemek hoş görülmemiştir.

Köpeğin kendisi kötü değildir. O da Allah’ın yaratıklarından biridir. Başkalarını rahatsız etmiyor, evde de hastalık nedeni olmuyorsa köpek beslemekte bir sakınca yoktur. Ancak köpeğin, insanların yattığı odada yatırılması İslâm geleneğine uymaz. Köpeğin bahçede veya dairede ayrı bir yerde beslenmesi uygun olabilir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş