Adak kurbanı geciktirme günah mı? *** İsim tavsiyesi üzerine *** Lina ismin kızıma koyabiliriyim
Cumartesi, 18 Şubat 2012 00:00

Adak kurbanı geciktirme günah mı?

Hocam okulum bitince kurban kesicem diye adakta bulundum ama daha işe giremedim aileminde durumu uygun değil. Okul biteli 1 sene oldu. Kesemediğim için günaha girmişmiyimdir? Fakat durumumuz düzelir düzelmez kesicem. Şimdiden teşekkürler hocam

Cevap: Okulunu bitirince kurban kesmeyi adamışsın. Ne zaman ki durumun düzelir, kurban kesme gücüne erişirsin işte o zaman kesersin. Şimdilik imkânın müsait olmadığı için kesemiyorsan günah işlemiş olmazsın. Günah, imkân olduğu zaman kesmemen durumunda gerçekleşir.

 

İsim tavsiyesi üzerine

Hocam bizim inşallah bir kızımız olacak."Beril" ismini koymayı düşündük fakat anlamı ile ilgili internette birçok farklı bilgi var. Bize ismin kökeni ve anlamı ile ilgili bilgi verirseniz seviniriz. Anlamı güzel olan bir isim istiyoruz. İsimlerle ilgili bilgi verirseniz seviniriz. Saygılarımızla...

Cevap: Beril ismi Türkçe değil, Arapça değil. Bu kelime için temel lügatlere baktım, Farsça ve Arapça lügatlerde bulamadım. Hangi dilce bilmiyorum, onun için anlamına söyleyemem. Fransızca kökenli Berl ise parlamento demektir. Ben size Hüma, Selva, Ra'nâ, Anka, Zeynep, Zümrüt isimlerini hatırlatırım.

 

Lina ismin kızıma koyabiliriyim  

Sayın hocam 6 aylık hamileyim, doğacak kızıma Ayşe Lina ismini koymak istiyorum; fakat bazı kaynaklarda ,"Lina ismi, Haşr Suresinin 5. ayetinde geçen “lîne (لِينَةٍ)” kelimesinin Latin harfleri ile yazılmış şekli ise, “yumuşak hurma ağacı” manasına gelir. Bunun, çocuklara isim olarak konulmasının bir sakıncası yoktur. Ama telaffuz açısından Türk diline daha uygun bir isim bulmanızı tavsiye edebiliriz".yazıyor.

Ama ben sizin fikrinizi almak istiyorum. Bana yardımcı olursanız çok memnun olurum. İyi günler

Cevap: Siz zaten sormuş ve doğru cevabı almışsınız. Evet Lîne, hurma fidanı demektir. Yumuşağını falan bırak. Ama bu kelimeyi Araplar biraz kalın olarak Lîna diye telaffuz ederler. Ayşe Lina güzel bir isimdir. İsterseniz kızınıza Selva veya Hüma ismi de koyabilirsiniz.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş