DUÂLARDA RAKAMSAL İFADELER ÖNEMLİ Mİ? *** KAZA NAMAZLARINDA KAMET GEREKİR Mİ?
Cumartesi, 21 Aralık 2019 00:00

DUÂLARDA RAKAMSAL İFADELER ÖNEMLİ Mİ?

Hocam iyi günler, dua kitaplarının çoğunda belirtilen rakamsal açıklamalar yer almaktadır. Şöyle ki şu kadar sayıda âyetel-kürsî oku­nursa cennete gidersiniz; şu kadar sayıda Yasin okursanız başınıza hiç kaza gelmez; bu ve buna benzer birçok örnek verilmektedir. Olaya açık­lık getirmenizi rica ederim. Saygılarımla...

Cevap: Böyle rakamsal duâların derhal kabul edileceği yolundaki söylentilerin dinde bir dayanağı yoktur. Bu söylentiler hep zamanla üretilmiş, insanları zikre, ibadete, duâya yönlendirme niteliğindeki sözlerdir. Âyetel-kürsî veya Yâsîn, Murâda erme veya dilek duâları değil, Allah’ın birliğini, âhiret hesabının, ödül ve cezasının varlığını vurgulayan Tanrı mesajlarıdır. Siz bunların meallerini bir okuyun bakalım hiç duâ veya dilek var mı? Zaten makbul duâ, bir çıkar için değil, Allah’ın rızasına, yakınlığına ermek için yapılan duâdır.

 


 

KAZA NAMAZLARINDA KAMET GEREKİR Mİ?

Cevap: Geçmiş namazların kazası için de ezan ve kamet lâzımdır. Birkaç namaz kaza edilecekse, bunlardan her biri için ayrı ayrı ezan ve kamet efdaldir (daha iyidir, sevaptır). Meclis aynı olduğu, yani aynı yerde kılındığı takdirde ilkinde ezan ve kamet okuyup, sonrakiler için yalnız kamet getirmek kâfi gelir. Sonrakilerde ezanı okumamak mekruh değil, ama kameti terk etmek mekruhtur. Yer değişince kılınan her namaz için ayrı ezan ve kamet sünnettir. Ezan okunmadan, kamet getirilmeden kılınan namaz da geçerlidir ama sünnet terk edilmiş olduğundan hoş görülmemiştir.