ÖLÜ İÇİN ŞAHADET ALMA
Pazartesi, 25 Kasım 2019 00:00

ÖLÜ İÇİN ŞAHADET ALMA

Musalla taşına konan cenazenin namazını kıldırırken imam cemaatten kişinin iyiliği, Müslümanlığı konusunda tanıklık almaktadır. Bunun dini bir dayanağı var mıdır?

Cevap: Musalla taşına konan insan mü’min ve Müslüman’dır, öyle olmasa Müslümanların musalla taşına getirilmez. Onun namazı kılınır. Namaz, ölmüş olan kimseye mağfiret duasından ibarettir. Musalla taşına konan kimse için: “Tanrıya inandığına veya mü’min Müslüman olduğuna, Ehl-i Sünnet velcemaatten olduğuna tanıklık eder misiniz?” diye sorup cemaatten şahadet beklemek tamamen uydurmadır. Peygamberimizin uygulaması değildir. Bu uygulamaları bir kere dine soktular. Yayıldı gitti, kaç kez bunun bid’at (uydurma, dine sokma) olduğunu yazdım ama

“Güle dert anlatamaz beyhude bülbül inler

Varak-ı mihr-ü vefâyı kim okur, kim dinler!”

Bir deli bir kuyuya taş atar, yedi akıllı o taşı çıkaramaz.

AYNI KONUDA BİR BAŞKA SORUYA YANITIMIZ

Sayın hocam tanıdığımız ve tanımadığımız kişilerin cenaze namazlarına katılıyoruz, yaşça bizden büyük olanlar da var. Mer­humun hayatta iyi mi kötü mü yaşadığını bilmiyoruz. İmam “merhumu nasıl bilirdiniz?” dediğinde nasıl cevap vereceğim ko­nusunda düşünüyorum. İyi bir hayat yaşamamışsa nasıl “iyi bilir­dik, Allah rahmet eylesin” diyelim? Bize bu konuda sorumluluk düşer mi? Aydınlatırsanız sevinirim.

Cevap: Kardeşim, musalla taşına konan herkese iyilik dilemek ve iyiliğini söylemek İslâm geleneğidir. Peygamberimiz de: “Ölüle­rinizi hayır ile yad ediniz!” buyurmuştur. Ayrıca insanlar hakkında iyi zan beslemek de Kur’ân’ın emridir. En kötü insanın da yine bir iyilik yönü vardır. “İyi bilirdik” desen ne kaybedersin? Ayrıca adam günah yüklü ise sizin “İyi bilirdik” demenizin ona bir katkısı olmaz. Allah, hâşâ şaşırmaz ve insanların sözüyle kişinin ruh defteri değişmez. Ama ölünün iyiliğini söylemek, ona Allah’tan rah­met dilemek hem sizin ruhunuzu rahatlatır, hem de günahkâr ise ölü­nün azabının hafif­lemesine vesile olur.