Psikolojik takıntı *** Uydurma nikâh olmaz
Pazar, 12 Şubat 2012 00:00

Psikolojik takıntı: Allah’ın, kendisini mutlaka cezalandıracağına inanıp karamsarlığa düşen Faslı Hanım

Selamünaleyküm muhterem Hocam, Allah cc razı olsun. Dualarınız her şeye bedel. Hocam Hollanda’da psikiyatri klinikte çalışıyorum. Çalıştığım klinikte bir Faslı bayan yatıyor. En az 6 seans kendisi ile görüştüm, yalnız kendisini bir türlü Allah’ın Gafurun Rahim olduğuna ikna edemiyorum. Annesi birkaç yıl önce vefat etmiş, yalnız annesi ile hiçbir zaman anne-kız ilişkisi olmadığı gibi her zaman tartıştıklarını ve küs olduklarını, söylüyor. Hatta annesi ile küs iken annesi vefat ediyor. Allah’ın şedidul- ikab olduğunu ve kendisini asla affetmeyeceğini kafasına kesin olarak yerleştirmiş. Bu durum kadının ciddi şekilde psikolojisini bozmuş. Allah cc bütün günahları affettiğini, hatta Tevbe suresindeki sahabilerin misalini (Allah cc günahları sevaba döndürebildiğini), Zümer ve Şura surelerindeki ayetlerle ve vb. izah etmeme rağmen bir türlü karamsarlığını atmak mümkün olmadı.

Annesine dua etmesini, namazlardan sonra dualar okumasını, elinde varsa fakirlere annesi için sadaka vermesini vs. tavsiye etmiştim, geçen hafta bana, sadece bir anlık gönül rahatlığı geldiğini ama tekrar, vicdan azabından boğulacak gibi olduğunu söyledi. Bu perşembe günü yine görüşmem var o bayanla. Sizin Kur’ânı Kerim ansiklopediden şimdi birkaç bölüm çıkarttım, Kalplerin Keşfi İmam Gazali’ye baktım birkaç malumat edindim, yalnız şimdi kara-kara düşünüyorum ne yapabilirim diye? Hocam, neredeyse 7 senedir çalışıyorum; böyle vaka başıma hiç gelmemişti. Kadıncağıza resmen kriz geliyor feryatlarda boğuluyor; annesi ile arasında geçenleri hatırladıkça. Bayanın dr. psikiyatristi ile görüştüm, biz de ne yapacağımızı bilemiyoruz; sadece sakinleştirici veriyoruz dedi. Siz ne tavsiye edersiniz bana? Selam ve dua

Cevap: Ansiklopediden af, mağfiret ve rahmet maddelerini açıp okuyun, kendisine o istikamette öğütler verin. Ama onunki basit bir karamsarlık değil, hastalık halinde bir depresyondur. Sadece telkinle olmaz. Belki telkin biraz rahatlama verir ama onun uzun süre telkin ve tedaviye ihtiyacı var. Kendisine biraz okuyun, Fatiha ve Haşr Suresinin Lev enzelna ile başlayan son âyetlerini okuyun. Allah'tan kendisine şifa dileyin. Her derde deva olan Cenabı Allah'tır. Allah şifa versin.

 

Uydurma nikâh olmaz

Efendim sorum şu: Benim üniversitedeyken bir kız arkadaşım vardı. İki tarafın aileleri de akrabaları da sevgili olarak görüştüğümüzü biliyordu. Aile arasında nişan yapılmamış olmasına rağmen nişanlı gibi kız arkadaşımla kendi aramızda yüzük de takmıştık. O kızla ben birbirimizi karı koca olarak görüyor, o bana kocam ben ona karım diyorduk. Fakat aramızda şahitler huzurunda yapılmış bir nikâh olmamıştı.

Ayrı yerlerde yaşıyorduk ama bir araya geldiğimiz zamanlarda affınıza sığınarak söylüyorum birleşme hariç eşler arasında olabilecek her türlü yakınlaşmayı yaşamıştık. Efendim biz böyle birbirimizi karı koca gibi görmekle, böyle yüzük takmakla, birbirimize böyle hitap etmekle, insanların bizim sevgili olduğumuzu bilmesiyle, böyle yakınlaşmalar yaşamakla nikâhlanmış hükmünde olur muyuz? Şimdi ayrıyız. Üç yıldan fazla oldu ayrılalı. O kızcağız haftaya başkasıyla evlenecek. Şayet nikâhlanmış hükmünde olursak bu ayrılığımız boşanma sayılır mı? Ben boş ol demedim, sadece ayrılmamız boşanma olur mu? Maddi manevi sorumluluğumuz nedir? Hem onun için hem kendim için çok endişeleniyorum..

Cevap: Öyle uydurma nikâh olmaz. Velilerin muvafakatiyle ve şahitlerin huzurunda "aldım, kabul ettim" şeklinde bir icap ve kabul olmadan nikâh olmaz. Siz kendi aranızda yaşamışsınız. Sizinki müt'a nikâhı gibi bir şey. Sizin o kız üzerinde hiçbir hakkınız yoktur. Ne boşaması, senin karın değil ki boşayasın. Zaten kız senden üç yıl ayrı ise artık senin onun üzerinde ne hakkın var? Din böyle oyuncak yapılamaz. Nikâh aleni olur ve şahitlerin huzurunda kıyılır. Herkes kendi yolunda serbestçe yürür.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş