DOMUZ ETİ HAKKINDA ABARTILI GÖRÜŞ
Salı, 08 Ekim 2019 00:00

DOMUZ ETİ HAKKINDA ABARTILI GÖRÜŞ

Ayrıntı insana manen bir şey kazandırmaz

Öncelikle selamın aleyküm hocam. Bir sorum var. Ben Avrupa da yaşıyorum ve arada sırada dışarıda yemek yiyoruz. BaZı yerlerde kendimiz yemeği koyuyoruz. Her yemeğin ayrı kaşığı oluyor ama kaşıklar yemeğe düşebiliyor. Ve biz o kaşıklarla koyduğumuzda bazen yağlı bulaşmış oluyor. Eğer domuz yemeğine de düşüyorsa ve başkaları diğer yemek kaşıklarına bulaştırıyorlarsa ve bizim elimize bulaşıyorsa günah mı? Oturduğumuz restorantlarda masaları ellerken sandalyeyi tutarken bile şüpheye düşüyorum hocam acaba başkaları domuz eti yemiş ve dokunmuş olabilir mi diye. ve bu durum namaza engel mi. Bulaşınca günaha mı giriyoruz. Aynı şekilde restorantlarda yemeğimizi nasıl pişirdiklerini de bilmiyoruz hocam. Tavayı tekrar kullanıyorlar mı yıkıyorlar mı gibi vesaire, eğer domuz pişirip tekrar bize de tava da yemek yapıyorlarsa bu da günah mı bize, yani sorum domuz etli yemek yapan yerlerde yemek yemek günah mı? Şimdiden teşekkürler...

Cevap:  Böyle ceviz kabuğunu doldurmayacak ayrıntılarla uğraşmak size ne maddeten ne de manen hiçbir şey kazandırmaz. Yasak olan domuz etini bile bile yemektir. Kaldı ki zorunluluk halinde domuz etini yemeğe dahi müsaade edilmiştir. Kur'an şöyle buyurur: "Leş, kan, domuz eti, Allah’tan başkası adına boğazlanan, boğulmuş hayvanlar,... harâm kılındı. .... Kim açlıktan daralır, günâha istekle yönelmeden bunlardan ye­mek zorunda kalırsa ona günah yoktur. Doğrusu, Allah bağışlayandır, esirge­yendir." (Maide Suresi: 3)

Haram olan domuzun etidir. Aynı lavaboda yıkanan kaşıklar temizdir. Sen kaşığını alırsın,yemeğini yersin. Senin oturduğun yerde domuz eti yemiş olan kimse oturmuş olsa ne olur? Bir hikmet dolayısıyla domuz eti yemek haramdır ama domuz da Allah'ın yarattığı canlılardan biridir. Etini yemezsin ama hayvana düşman gözüyle bakmak da doğru değildir. Onun da bir hikmeti vardır ki Allah yaratmıştır. Gazâlî'nin dediği gibi LEYSE İL-İMKÂNİ EBDAA MİMMÂ KÂN: Evrende var olandan daha mükemmeli olmaz. Her şeyde Allah'ın hikmetini görmek işte kuzum olgunluk budur.