SEFERİLİK MESAFESİ *** KREDİ BORCU OLAN KARDEŞE ZEKAT VERİLİR Mİ?
Cuma, 27 Eylül 2019 00:00

SEFERİLİK MESAFESİ

Selamlar hocam şöyle bir sorum vardı Almanyada su firmasında caşlışan arkadaşlar var günlük bu tırlar firmadan dışarı 300 400 km dışarı gidiyorlar bunlar seferi mi sayılıyor selamlar...

Cevap: Size seferilik mesafesi hakkında çeşitli görüler vardır. En ekstremi Abdullah ibı Ömer'in görüşüdür. Buna göre normal olarak evinden 5-6 km. ilk yere giden seferi sayılır. Ama nadir bir görüştür. Genel kanaate göre 80-90 km.lik mesafeye gidecek olan kimse evinden çıktığından itibaren yapacağı yolculukta seferi sayılır.  Varacağı yerde 15 günden az kalacaksa seferi sayılır. Oruç tutmayabilir, döndükten sonra tutmadığı günler yerine Ramazan dışında oruç tutar. Ama varacağı yerde 15 günden fazla kalacaksa mukim (yerli) sayılır, orucunu tutar, namazlarını da tam kılar.  

 


 

KREDİ BORCU OLAN KARDEŞE ZEKAT VERİLİR Mİ?

Selamün aleyküm değerli hocam.

Kardeşim ve eşi öğretmen ve oturmak amacıyla kendilerine ev kredisiyle bir ev aldılar. 10 yıllık kredi borçları var bankaya. Benim de evim yok ama ev almak için biriktirdiğim para nisap miktarının üzerinde. 

1. Bu durumda zekatımı kardeşime verebilir miyim?

2. Ev parası olarak bir katılım bankasında biriktirdiğim para nisap miktarını geçtiği için zekat vermem gerekir mi?

Şimdiden teşekkür ediyorum...

Cevap: 1) Benim kanaatime göre evi olmayan kimse,evalmak için biriktirdiği para, normalbir ev fiyatının altında veya ona eşitse  o paraya zekât düşmez. Ama birikimi normal ev fiyatının üstünde ise , işte o artı kısmın zekâtını vermek gerekir. Çünkü ev insanın zorunlu ihtiyaçlarındandır. Zorunlu ihtiyaçlara zekât düşmez. Emlâkin zekâtı, devlete ödenen emlâk vergisidir. 

2) Siz eğer eviniz olmadığı halde birikiminizin zekâtını vermek istiyorsanız ne güzel. Bunu borçlu olan kardeşinize vermek ise güzelin de güzelidir. Allah kabul etsin.