Uğursuz zamanlar var mı? *** Cennet ebedilik yurdudur, orada ölüm yoktur!
Salı, 07 Şubat 2012 00:00

Uğursuz zamanlar var mı? 

S. A. Hocam, Fussilet Sûresi 16. ayette Âd kavminin uğursuz günlerde helak edildiğinden söz ediliyor. Bazıları bu âyeti delil göstererek uğursuz günlerin olduğunu savunuyorlar. Nasıl mübarek günler varsa uğursuz günler de vardır, diyorlar. Bu kişilere nasıl cevap verebiliriz? Teşekkürler
 

Cevap: Her gün ve gece mübarektir. Aynı zamanda o mübarek gün ve gecelerde kötü şeyler de olabilir. Kötülükler o gün veya gecenin eseri değil, insanın davranışlarının sonucu veya kaderinin bir görüntüsüdür. Peygamberimiz uğursuzluğun olmadığını buyurduğu gibi Kur'ân da insanın uğursuzluğunun, kendi düşüncesinden kaynaklandığını söylemektedir: "(Elçiler) Dediler ki: ‘Uğursuzluğunuz sizin kendinizdedir. Size öğüt verildiği için mi (uğursuzluğa uğruyorsunuz)? Hayır, siz aşırı giden bir kavimsiniz’." (Yasin: 19) O halde bir delile dayanmadan uğursuzluktan, uğursuz günlerden ve gecelerden söz etmek doğru olamaz. Dini bir kanıta dayanmadan böyle düşünceleri yaymak vebaldir.

Âd kavminin azaba çarptırıldığı azap günlerine uğursuz günler denmesi, o günlerde Âd’ın başına azap yıldırımının düşmesi itibariyledir. Azap günleri elbette Ad kavmi için uğursuz (kötü) günlerdir ama bizzat o günler değil, o günlerin içerdiği azap kötüdür. Yoksa belki aynı günlerde başka kavimlerin başına güzel olaylar gelmiştir. Bundan dolayı Ad kavminin azaba uğratıldığı zamanlar Ad için uğursuz (kötü) günlerdir ama aynı günlerde güzel olaylarla karşılaşan uluslar veya toplumlar için o günler uğurlu günlerdir. Yani uğurluluk, uğursuzluk kavimden kavme, şahıstan şahsa değişen göreceli bir olaydır.

 

Cennet ebedilik yurdudur, orada ölüm yoktur!

"Cennete gidenler ebedi orada kalacaklardır" deniyor.Yalnız Hud 108'deki, "gökler ve yer durdukça onlar orada hep kalacaklardır" ifadesinden ebedi olmayacak anlamı çıkıyor. Aynı şekilde Hud 107'de cehennem için de aynı durum belirtilmiş. Gerçi başka ayetlerde "devirlerce" ifadesi de geçiyor ama cennet için hep "ebedi olarak" belirtilmiyor mu? Ali İmran 133/134'te genişliği gökler ve yer kadar mı yoksa gökler ve yer kadar geniş olarak mı geçiyor?


Cevap: Cennet, ebedilik yurdudur. Orada ölüm yoktur. Hud 108'inci ayet de onların orada ebediyen kalacağını gösterir. Ayet şöyledir: "Mutlu kılınanlar ise cennettedirler. Gökler ve yer durdukça orada sürekli kalacaklardır. Meğer Rabbin, çıkmalarını dilemiş olsun. Bu, kesintisiz bir vergidir!" Bu söylem, cennetlikleri oradan kimse çıkaramaz. Ancak Allah çıkmalarını dilerse çıkarlar.

Allah'ın dilemesi dışında kimse onları oradan çıkaramaz demektir. Allah da onların orada sürekli kalmalarını dilemiştir. Nitekim ayetin sonunda onlara verilen bu nimetin kesintisiz olduğu vurgulanmaktadır. Bu konuda ayrıntı için "Yüce Kur'ânın Çağdaş Tefsiri" adlı eserimizde Hud Suresi'nin söz konusu ayetinin ve "Kur'ân Ansiklopedisi" adlı eserimizin Cennet-Cehennem ve Azap maddelerine bakılmalıdır. Allah'ın nasibine hiç kimse engel olamaz!

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş