KURBAN BAYRAMI (3)
Salı, 13 Ağustos 2019 00:00

KURBAN BAYRAMI (3)

(...dünden devam)

Bütün Müslümanlar Kardeş

Kur’ân’a göre bütün Müslümanlar kardeştirler. Din kardeşliği, rahim kardeşliğinden daha ileridir. Çünkü rahim kardeşleri eğer fikir ayrılığı içinde iseler dünyada da pek uzlaşamazlar. Âhirette ise imanlıların yeri Cennet, imansızların yeri Ateştir. Ama din kardeşleri dünyada birbirlerine candan bağlı oldukları gibi âhirette de Cennette beraber olacaklardır.

Kur’ân, din kardeşlerinin Cennette aynı mecliste sevgi ile oturup karşılıklı sohbetlerini şöyle anlatır:"Cennette mü'minler birbirine dönmüş soruyorlar: Onlardan bir sözcü: ‘Benim, dedi, bir arkadaşım vardı.’ Derdi ki: 'Sen doğrulayanlardan mısın? ‘Biz ölüp toprak ve kemik olduğumuz zaman mı, biz mi (diriltilip yaptığımız işlere göre) cezâlanacağız?' (Sonra yanındakilere): ‘Bakar mısınız?’ dedi. Baktı onu Cehennemin ortasında gördü. ‘Tallâhi, dedi, sen az daha beni de alçaltacaktın’."(Sâffât: 50-56) âyeti münasebetiyle Abdullah b Mes’ûd şöyle demiş: “(Cennetlik kişi) Cehennemdeki arkadaşının durumunu gördükten sonra kendi arkadaşlarına dönüp: ‘Cehennemin içinde bir topluluğun beyinlerinin kaynadığını gördüm’ demiş.”

Enes b Malik, Allah Resulü (sav)in şöyle buyurduğunu anlatmış: “Ağlama ile yüz yüze gelen Ateş halkı ağlamaya başlarlar, göz yaşları tükeninceye dek ağlarlar. Artık gözlerinden yaş yerine kan akmaya başlar. Gözlerinden akan yaş ve kanla yanaklarında hendekler gibi izler açılır.”[1]

Âhiret ahvalinin ayrıntılarını öğrenmek isteyenlere “Görünmez Âlemin izleri”, ve yakında inşallah çıkacak olan “Zühdden Tasavvufa” adlı eserimi adlı okumalarını okumalarını tavsiye ederim.

 



[1] Aynı, s. 1/194

***