Dernekçilik üzerine *** "ma akrau" ve "Keyfe akrau" nedir?
Cuma, 03 Şubat 2012 00:00

Dernekçilik üzerine 

Amerika’da üniversitede bir yıllık öğrenci olan, orada üniversite öğrencilerinin kurduğu bir yardım derneğinin benzerini Türkiye’de kurmak istediğini, bu konuda girişimlerde bulunduğunu, bunun için Türkiye’yi gezmek gerektiğini fakat bir arkadaşının, böyle bir hareketi şöhret kazanmak ve kendini üste çıkarmak amacıyla yapmış olacağını, eğer yardım yapacaksa Allah  rızası için bireysel olarak yardım yapmasının daha iyi olacağını söylediğini belirterek bu husustaki tereddüdünü giderme konusunda yardımcı olmamı isteyen gence derim ki:

Cevap: Değerli genç, kendi egonu ön plana çıkarmadan Allah rızası için böyle bir girişimde bulunmak güzeldir. Ancak her şeyden önce çalışıp tahsilini tamamlamalısın, kendi mesleğini kazandıktan ve ailenin gönderdiği amacı gerçekleştirdikten sonra böyle sosyal hareketlerde bulunman çok yararlı olur. Ama henüz tahsilini tamamlamadan böyle işlere girersen, dernekçilik, cemiyetçilik okumana, kendini yetiştirmene engel olur. Düşün, senin, ailen ve toplumun için uygun olanı yap. Ziya Paşa'nın bir şiirini de hatırlatayım:
 

Anlar ki verir laf ile dünyaya nizâmat
Bin türlü teseyyüp bulunur hanelerinde

Yani laf ile dünyaya nizam, düzen vermeğe çalışanların kendi evlerinde bin türlü dağınıklık bulunmaktadır. Dünyaya nizam vermek isteyenin, önce kendi evini düzenlemesi gerekir. Kur'ân da ‘insanlara iyiliği emredip kendinizi unutuyor musunuz?’ buyurmaktadır. Yani sözün özü: İşe kendinden başlamalısın. Selam ve sevgilerle.

 

"Ma akrau" ve "Keyfe akrau" nedir?

İbni Hişam`ın Sîretinde Peygamberimizin Cebrail`e "ma akrau" dediği yazmaktadır (es-Siretu`n-Nebeviyye 1/252). Ebul Esved`in Urve`den yaptığı bir rivayette "Keyfe akrau" dendiğini, İbni İshak`ın bir rivayetinde de "ma za akrau" dendiğini yazmaktadır. Sorum şudur:

"ma akrau" ve "ma za akrau"ın anlamları nedir? Bu kelime herhalde "Ben okuma bilmem" anlamına gelmemektedir. Bu kelimelerin "neyi okuyayım" anlamına gelmesi doğru olabilir mi? Teşekkürler

Cevap: "Ma ekrau" cümlesinde mâ edatı soru edatı olabileceği gibi olumsuzluk edatı da olabilir. Soru edatı kabul edilirse "Ma ekrau: Ne okuyayım?" demek olur. Eğer ma olumsuzluk edatı ise "Okuyamam, okumak bilmem" demek olur. Ama öteki cümleler yani "Keyfe ekrau" nasıl okuyayım; nasıl okuyabilirim?; "Mâzâ ekrau" ise neyi okuyayım? demek olur.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş