ABARTILI RİVAYETLER HAKKINDA
Pazartesi, 15 Temmuz 2019 00:00

ABARTILI RİVAYETLER HAKKINDA

Sayın Hocam, çok uzun bir süredir günlük yazılarınızı düzenli olarak okuyorum. Çok faydasını da gördüm, diyebilirim. Allah sizden razı olsun.

Bükreş’te bayram namazında Diyanetin hocası Peygamber Efendimizden rivayet edilen diyerek Rabbi’mizin Ramazan ayı boyunca her saat 600.000 kişinin günahlarını affettiğini söyledi. Bu gerçekten böyle midir? Ortalık o kadar bulandı ki, Diyanet hoca­larına bile kuşkuyla yaklaşmaya başladık maalesef. Siz güvenebi­leceğimiz nadir insanlardan birisiniz. Saygılarımla, ...

Cevap: Hiç kimse masum değildir. Nice Diyanet hocaları gördüm ki anlattıkları bir esasa dayanmaz, hatta bazen Kur'ân'a da aykırıdır. Allah'ın Ramazan ayında her saat 600.000 kişinin günah­larını affettiği şeklindeki söz, abartılı zühd ve ibadete teşvik niteli­ğindeki rivayetlerindendir. Allah'ın affını öyle saatlere ve rakamlara sığdırmak ne Kur'ân'a dayanır ne de sağlam sünnete. Bu tür iba­detlere, zühde teşvik rivayetlerinde abartılar çoktur. Allah'ın affı ve mağfireti hesaba sığmaz. Çünkü O'nun rahmetinin sınırı yoktur.