İSL­M'IN TEMELİ DOĞRULUKTUR *** ZEKÂT HK.
Çarşamba, 10 Temmuz 2019 00:00

İSL­M'IN TEMELİ DOĞRULUKTUR

Hocam hayırlı günler. Gayrimenkul yatırım danışmanlığı ile uğraşmaktayım. Yurtdışında yaşayan, bir vesile ile tanıştığım bir Türk, Türkiye’ye yüklü bir miktar para göndererek kendisi adına gayrimenkul almamı istiyor. Ben de bu işte sadece arsasını satan kişiden komisyon kazanacağım. Fakat yurtdışındaki kişinin tam olarak ne iş yaptığını ve parasını nasıl kazandığını bilmiyorum. Bu konudaki sorularım neticesinde kazancının menşeini tam olarak açıklayamıyor ve büyük ihtimalle helal yollardan kazanmamış izlenimi veriyor. Bu kişinin parasını Türkiye’ye getirmesine ve gayrimenkul almasına aracılık ederek, satıcıdan para kazanmamın caiz olup olmadığı hususunda tereddüde düştüm. Zaman zaman devlet de varlık barışı kanunu çıkartarak insanlara sorgusuz sualsiz parasını ülkeye getirme imkânı tanıyor.  Bu konuda beni bilgilen­dirirseniz sevinirim...

Cevap: Değerli kardeşim bu konuda siz kendi nefsinize da­nışın. Adam haram yollardan para kazanmışsa öyle bir insa­na ara­cı olmanızı doğru bulmam. Ama adamın haram yollarla para kazan­dığından emin değilseniz sadece kuşku ile adamı zan altında tutmak da doğru olmaz. Ayrıca adamın yurt dışından yüklü miktarda para göndermesi de sanıyorum bulunduğu ülkenin yasalarına aykırı­dır. Yani adam yasal olmayan biçimde para transfer ediyor. İslâ­m'ın temeli doğruluktur. Müslümanlar her zaman, her namazda Allah'tan, kendilerini doğru yola iletmesini niyaz eder­ler. Kur­'ân: "Rabbimiz Allah'tır deyip doğru olanların cennetle ödüllen­dirileceklerini” defalarca vurgulamaktadır. Karar size aittir.

 


 

ZEKÂT HK.

Hocam hayırlı günler, bir sorum daha olacak cevapla­yabi­lirseniz sevinirim. Ben 2011 yılında, ileride müteahhide verip ev sahibi olurum, sonra da o evi satarım veya otururum veya bir şekilde değerlendiririm niyetiyle 55.000 tl ye bir arsa aldım. Sonra 2016 yılında arsayı müteahhide verdik ve 2018 de 1 ev sahibi oldum. Bu evi geçen günlerde 300.000 tl ye sattım ve başka bir arsa aldım. Bu konuda okuduğum metinler biraz kafamı karıştırdı. 2012 yılından bugüne kadar bu arsa için hangi yıllar ne kadar zekât ödemem gerekir acaba?

Cevap: Evin zekâtı olmaz. Emlakin zekâtı devlete ödediğin emlak vergisidir.