ÖLÜNÜN ARDINDAN NE YAPMALI?
Pazartesi, 03 Haziran 2019 00:00

ÖLÜNÜN ARDINDAN NE YAPMALI?

Sayın Hocam, bir süre önce Babamı Kaybettik, şimdi arkasından ruhuna sevaplar yapmak istiyoruz. Toplumda 40. gün 52. günde çeşitli hayır işlerinin yapılması gerektiği söylenmektedir. Bunlar doğru mu, doğruysa bu günlerde ne yapılması gerekiyor? Mevlit mi daha muteber ya da yoksul insanlara gıda yardımı mı daha sevaptır? Ölenin Kılınmamış namaz ve oruçlarının kefareti için (ıskat) nasıl bir şeydir Doğru mudur? Ayrıca Merhum Babamızın Hac farizası vekâleten yapılabilir mi, şartları nelerdir? ...

Cevap: Allah babanıza rahmet, size sabır versin. Ölünün ardından 40. veya 52. gece okuması diye bir şey yoktur. Bu tür şeyler bid’attir, Pey­gamber’in yapmadığı bir şeydir. Peygamber’in yapmadığı şeyi yapmak dine hurafe sokmak demektir. Çünkü Peygamberimiz, böyle şeyleri yapmanın sapıklık olduğunu buyurmuştur. “Kullu bid’atin dalâ­leh: Her bid’at sapıklıktır.”

Babanıza yapacağınız şey, onun af ve mağfireti için duâ etmek, elden geldiğince kendiniz Kur’ân okumanız ve fakirlere onun için sadaka vermektir. Bunun günü yok, ne zaman uygun olursa o zaman verirsiniz.

Ölen kişi eğer kendi sağlığında kendi yerine hac yapmayı vasiyet etmemiş ise onun yerine hac yapmak gerekmez. Zaten ibadetler bireyseldir. Kimse kimsenin yerine namaz kılamaz, oruç tutamaz. Öyle ise hac da yapamaz. İşin doğrusu budur. İnsan kendisi hac yapar, ama sevabını babasına da veya ölmüşlerinin ruhuna da bağışlayabilir, bu suretle ölmüşlerin ruhu da şad olur.

İskat, namaz borcunu, oruç borcunu düşürme gibi son derece sakat bir uygulamadır. İslâm’ın ruhuna aykırı bir gelenektir. Bid’atlerin en kötüsüdür. Bu tür şeyleri yapmayın, babanız için duâ edin, Kur’ân okuyun ve sadaka verin. Yapacağınız şey budur işte.