Neden İslam Ülkeleri Geri Kalmış *** Peygamberler hakkında ayırım yapılmaz Ama


Neden İslam Ülkeleri Geri Kalmış

Sayın Hocam, her daim bizi aydınlattığınız için Allah sizden razı olsun. Her gün yazılarınızla aydınlanıyoruz, öğreniyoruz. Sizin kitaplarınızı aldım, okuyorum. Aklıma takılan bir husus hakkında sizin de görüşlerinizi almak istiyorum. Dünyada nüfusunun büyük çoğunluğunun Müslüman olduğu ülkelerin geri kalmalarının sebebi sizce nedir? Saygılarımla

Cevap: Bu sorunun sizce pratikte yararı nedir? Geri kalmışlığı tek bir sebebe bağlamak yanlıştır. Sosyolojik olguların birçok nedeni vardır. En başta tembellik, yeterince çalışmamak, hazıra konmak, kendini hâkim görüp küçük esnaflığa, sanatkârlığa önem vermemek, israf, ahlaki yozlaşma ve daha birçok neden. Ama olan olmuş, bir kere. Önemli olan, bundan sonrasına bakmak, geleceğe hazırlanmak, var gücüyle, ciddi olarak çalışmak. Üretenlere köstek değil, destek olmak, bilimsel çalışanlara yardım etmek. Onları çelmelememek. Eğer böyle yapılırsa ve her şeyin temeli olan dine, Kitaba bağlı kalınırsa tez zamanda kalkınmamak için bir neden kalmaz. Her şeyin temelinde sağlam ve hurafesiz inanç yatar. Firdevsî'nin dediği gibi "Tevânâ buved her ki dânâ buved: bilgili olan güçlü olur."

 

Peygamberler hakkında ayırım yapılmaz Ama 

Sayın Hocam, 18.11.2011 tarihli yazınızda aşağıdaki cümleyi kullandınız. “Yalnız hiçbir kavme Hz. Muhammed (A.) ayarında ekmel mükemmel bir resul gönderilmemiştir. Çünkü o, bütün peygamberlerin en mükemmelidir.” Ancak Kur’an’ın bazı yerlerinde olduğu gibi Bakara suresi 285. ayetinde peygamberler arasında ayrım yapılmayacağı belirtilmektedir. Ve meali “Elçi, Rabbinden, kendisine indirilene inandı, mü'minler de. Hepsi Allah'a, meleklerine, Kitaplarına ve peygamberlerine inandı. "O'nun elçilerinden hiçbirini diğerinden ayırdetmeyiz" (dediler).

Ve dediler ki: "İşittik, ita'at ettik! Rabbimiz, (bizi) bağışlamanı dileriz. Dönüş(ümüz) sanadır!" Buradaki “İşittik, ita'at ettik” sözü peygamberlerin hiçbiri arasında ayrım yapmayacağımız ve buna itaat edeceğimiz anlamına gelmiyor mu? Saygılarımla….

Cevap: Hadi canım sen de. Sizin referans verdiğiniz Sûrenin 253. ayetinde "Onlardan kimini kiminden üstün kıldık" buyuruluyor. Hayatı açık seçik olan tek peygamber Hz. Muhammed'dir. Ötekilerin hayatı efsanelerle karışıktır. Peygamber olmaları dolayısıyla hepsine inanırız ama hangisi Kur'ân ayarında bir kitap getirmiştir? Mevcutları açın okuyun.

 


 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş