EREN BEY 'İN GÖNDERDİĞİ 40 HADİS‏ VE MEALLERİ (4)
Çarşamba, 29 Mayıs 2019 00:00

EREN BEY 'İN GÖNDERDİĞİ 40 HADİS‏ VE MEALLERİ (4)

 (...dünden devam)

24ثَلاَثُدَعَوَاتٍيُسْتَجَابُلَهُنَّلاَشَكَّفِيهِنَّ : دَعْوَةُالْمَظْلُومِ، وَدَعْوَةُالْمُسَافِرِ ، وَدَعْوَةُالْوَالِدِلِوَلَدِهِ

Üç dua vardır ki, bunlar şüphesiz kabul edilir: Mazlumun duası, yolcunun duası ve babanın evladına duası. İbn Mâce, Dua, 11.

25 مَانَحَلَوَالِدٌوَلَدًامِنْنَحْلٍأَفْضَلَمِنْأدَبٍحَسَنٍ : Hiçbir baba, çocuğuna, güzel terbiyeden daha üstün bir hediye veremez.  Tirmizî, Birr, 33.

26 خِيَارُكُمْلِنِسَائِهِمْ : Sizin en hayırlılarınız, hanımlarına karşı en iyi davrananlarınızdır.  Tirmizî, Radâ’, 11; ‹bn Mâce, Nikâh, 50.

 27 لَيْسمِنَّامَنْلَمْيَرْحَمْصَغِيرَنَاوَيُوَقِّرْكَبِيرَنَا : Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir. Tirmizî, Birr, 15; Ebû Dâvûd, Edeb, 66.

28 كَافِلُالْيَتِيمِلَهُأوْلِغَيْرِهِأنَاوَهُوَكَهَاتَيْنِفيِالْجَنَّةِوَأشَارَبِالسَّبَّابَةِوَالْوُسْطَى : Peygamberimiz işaret parmağı ve orta parmağıyla işaret ederek: “Gerek kendisine ve gerekse başkasına ait herhangi bir yetimi görüp gözetmeyi üzerine alan kimse ile ben, cennette işte böyle yanyanayız” buyurmuştur.  Buḫârî, Talâk, 25, Edeb, 24; Müslim, Zühd, 42.

29اِجْتَنِبُواالسَّبْعَالْمُوبِقَاتِقَالُوايَارَسُولَللهِوَمَاهُنَّقَالَ: اَلشِّرْكُبِاللَّهِوَالسِّحْرُوَقَتْلُالنَّفْسِالَّتِيحَرَّمَاللَّهُإلاَّبِالْحَقِّوَأكْلُالرِّبَاوَأكْلُمَالِاْليَتِيمِوَالتَّوَلِّييَوْمَالزَّحْفِوَقَذْفُالْمُحْصَنَاتِالْغَافِلاَتِالْمُؤْمِنَاتِ: (İnsanı) helâk eden şu yedi şeyden kaçının. Onlar nelerdir ya Resulullah dediler. Bunun üzerine: Allah’a şirk koşmak, sihir, Allah’ın haram kıldığı cana kıymak, faiz yemek, yetim malı yemek, savaştan kaçmak, suçsuz ve namuslu mümin kadınlara iftirada bulunmak buyurdu. Buḫârî, Vasâyâ, 23, Tıbb, 48; Müslim, Îmân, 144.

30 مَنْكَانَيُؤْمِنُبِاللَّهِوَالْيَوْمِالآخِرِفَلاَيُؤْذِجَارَهُوَمَنْكَانَيُؤْمِنُبِاللَّهِوَالْيَوْمِالآخِرِفَلْيُكْرِمْضَيْفَهُوَمَنْكَانَيُؤْمِنُبِاللَّهِوَالْيَوْمِالآخِرِفَلْيَقُلْخَيْرًاأوْلِيَصْمُتْ : Allah’a ve ahiret gününe imân eden kimse, komşusuna eziyet etmesin. Allah’a ve ahiret gününe imân eden misafirine ikramda bulunsun. Allah’a ve ahiret gününe imân eden kimse, ya hayır söylesin veya sussun.  Buḫârî, Edeb, 31, 85; Müslim, Îmân, 74, 75.

(devamı yarın..)