KUTUPLARDA VE UZAYDA NAMAZ VAKİTLERİ NASIL AYARLANIR? *** AKŞAMIN FARZI NEDEN ÖNCE KILINIR?
Pazar, 19 Mayıs 2019 00:00

KUTUPLARDA VE UZAYDA NAMAZ VAKİTLERİ NASIL AYARLANIR?

Cevap: Oralarda saatlere göre namaz kılınır. Uzaya gidenler, kendilerini gönderen uzay merkeziyle irtibat kurar, o merkezdeki namaz saatlerine göre namazlarını kılarlar.

Kutuplarda veya gündüzün çok uzun sürdüğü yerlerde bulunanlar, oruç zamanını Mekke'deki oruç vaktine göre ayarlarlar. Mekke'de gün kaç saat sürüyorsa ona göre oruca başlar ve Mekke gününün bitimine göre de oruçlarını açarlar. Namazlar da böyle saat takdirine göre kılınır. Uzayda bulunanlar için de aynı şey söz konusudur.


 

AKŞAMIN FARZI NEDEN ÖNCE KILINIR?

Namaz kılarken konsantre olmak için gözleri kapamamın bir sa­kıncası var mı? İkincisi neden akşam namazının farzı önce kılınır? Saygılarımla...

Cevap: Namaza konsantre olmak için gözleri yummanın bir sakın­cası yoktur. Ama böyle bir neden yok iken gözü kapatmak sünnete uy­maz. Akşam namazının farzının önce kılınışı, Hanefi mezhebine göredir. Diğer mezheplerde dileyen farzdan önce iki rek'at sünnet kılar. Zaten camiler farz kılmak içindir. Akşam namazı, biraz dar vakit olduğu, herkesin evine gideceği zaman olduğu için namaz için toplananlar hemen farzı kılıp dağılırlar.