ÂLEM YOKTAN MI YARATILDI?
Pazar, 12 Mayıs 2019 00:00

ÂLEM YOKTAN MI YARATILDI?

Bakara Suresi 117. âyet evrenin yoktan yaratıldığına mı işaret etmektedir? Kimi mealler farklı ifadeler kullanmakta kimi mealler ise her şeyin yoktan yaratıldığını söylemektedir. Bu ifadelerden hangisi tercüme açısından daha uygundur. Bilimsel gelişmeler evrenin yoktan yaratıldığını kanıtlamıştır. Bu âyet ona mı işaret etmektedir? ...

Cevap: Evren öncesiz değil, Allah tarafından yaratılmıştır. Yaratan öncesiz-sonrasızdır. O Evveldir, Âhirdir, Zâhirdir, Bâtındır. Yani Allah her varlıktan önce, her varlıktan sonradır, görünen ve görünmeyen hep O’dur. Allah zatıyla görünmez, yaratıklarıyla görünmektedir. Allah o kadar açıktır ki zuhurunun (görünümünün) şiddetinden ötürü görünmez. Çünkü göz, O’nu algılayacak kapasitede değildir.

Allah, evreni yoktan var etmiştir. Temelde tek varlık Allah’ın varlığıdır. Diğer varlıkların varlığı Allah’a dayalıdır. Allah evreni, başka bir varlıktan değil, kendi düşüncesinden var etmiştir. Başka bir deyişle evren, Allah’ın düşüncesinin eyleme geçmesi, görüntü vermesidir.