ORUÇTA KEFFÂRET
Cumartesi, 11 Mayıs 2019 00:00

ORUÇTA KEFFÂRET

Hocam ... yazmış olduğunuz yazıda isteyerek ve bilerek özürsüz orucu bozmanın cezasının 1 gün oruç tutmak olduğunu yazmıştınız. Lütfen bu konu çok hassas bir konu, böyle hassas bir konuda hata yapmak istemiyorum. Cevabınızı dört gözle bekliyorum...

Cevap: İslâm'a göre kasten oruç tutmayan, namaz kılmayan insanın davranışı, Hakk’ın buyruğuna başkaldırı zsayılır. Bu kimse namazına orucuna başladıysa yeni Müslüman olmuş gibi olur, Yeni Müslüman olan kimseden geçmiş namazlarının ve oruçlarının kazası istenmez. Çünkü İslâm, kendinden önceki günahları siler.

Keffaret, başlanıp da özürsüz olarak bozulan oruçlar hakkında söylenmektedir. Bu da sadece bir rivayete dayanır. Rivayet şu: Bir adam Peygambere gelir, oruçlu olduğu halde karısına yaklaştığını söyler. Peygamber (a.) da ona 60 gün oruç tutabilir misin diye sorar. Adam bir güne dayanamadığını, 60 gün nasıl tutacağını söyler. O zaman 60 fakiri doyurmasını söyler Peygamber. Adam zaten kendisinin son derece yoksul olduğunu, fakir doyuracak halde bulunmadığını söyler. O sırada Peygamber'e sir sepet hurma gelir. Peygamber (selâm ona), bu hurmayı adama verir, götür bunu sadaka olarak dağıt, der. Adam da: "Medine'de benden fakiri yok, kime vereyim?" der. Peygamberimiz de hurmayı götürüp çoluk çocuğuyla yemesini emreder. Bu, Ebu Hüreyre rivayetidir. Aynı olayın Hz. Ayşe'ye dayandırılan rivayetinde ise zaten 60 gün yoktur.

İşte 60 gün keffaret bu rivayete dayandırılmıştır. Bir kere din, şahısların keyfine göre olmaz. Eğer 60 gün keffaret zorunlu bir şey olsaydı, Peygamber bunu bu adamdan kaldırmazdı. Sonra bir tek rivayet ile ceza hükmü sabit olmaz. Bu rivayet Kur'ân'a terstir. Çünkü Kur'ân'da "Yapılan iyiliğe on kat ödül verilir. Ama kötülüğün cezası ancak yapılan kötülük kadardır." buyurulmaktadır. Bir suça hak ettiğinden fazla ceza vermek zulümdür. Allah zulümden münezzehtir. Kur'ân, "Cezalandıracaksanız, size yapılan kötülük kadar ceza veriniz, ama affederseniz daha iyidir" buyurur. Allah, insanlara, suça, hakkından fazla ceza vermemeyi, affetmeyi emrederken kendisi nasıl bir gün oruç bozmaya 60 gün ceza koyar? Kur'ân'a ters olan bu tür rivayetler doğru olamaz. Zaten bu rivayette de Peygamber’in, böyle bir cezayı uygulamadığı belirtilmektedir. Daha ayrıntı için "Kur'ân Ansiklopedisi" adlı eserimden oruç maddesini okuyunuz.