HASTALIK DOLAYISIYLA ORUÇ TUTAMAYAN NE YAPMALI? *** TERAVİHTE HER İKİ REKATTA SELÂM VERMEK SÜNNETTİR
Cuma, 10 Mayıs 2019 00:00

HASTALIK DOLAYISIYLA ORUÇ TUTAMAYAN NE YAPMALI?

Merhabalar sayın Ateş, ben bir süredir yani yaklaşık 1 yıldır anti depresan ilaç kullandığım için oruç tutamıyorum. Malum işsizlik beni de vurdu, bu yüzden depresyon ve panik atak yaşıyorum. Bu yüzden tansiyonum ve kan şekerim düşüyor, korkudan ve heyecandan tutamıyorum oruç; açıkçası bunun vebali altında da kalmak istemiyorum. Zekât verecek durumum da yok ne yazık ki, en azından şu an için. Bana ne tavsiye edebilirsiniz, ben gerçekten borçlu kalmaktan çok korkuyorum.

Cevap: Size tavsiyem, Allah’tan af dilemektir. Durumunuz müsait olsaydı fidye verirdiniz. Ama durumunuz müsait değilse tevbeden başka yapılacak bir şey yoktur. Ancak siz hasta olduğunuz için tutamadığınız oruçları, sağlığınıza kavuştuğunuz zaman kaza edersiniz.

 


 

 

TERAVİHTE HER İKİ REKATTA SELÂM VERMEK SÜNNETTİR

Muhterem Hocam, Vatan gazetesindeki yazılarınızı merak ve zevkle okurum. Bir yazınızda teravihte, "Her çift başında oturmak şartıyla dört rekatta bir selam vermek, kasten olursa mekruhtur" buyurmuşsunuz. Halbuki bildiğim kadarıyla pek çok camide bu şekilde teravih namazı kılınmaktadır. Acaba yanlış anladığım bir husus mu var? Yapacağınız açıklamaya şimdiden teşekkür eder,saygılar sunarım. ..

Cevap: Yanlış anlamadınız. Peygamberimiz nafile namazları yani kendisinin sünnet namazlarını ikişer ikişer kılardı. Onun genel uygulamasına aykırı olduğu için sünnetlerde (nafilelerde) dört rekatte bir selam vermek mekruhtur. Ama halkın kolayına geldiği için dört rekatte bir selam veriyorlar. Diğer İslâm aleminde ikişer rek’atte selâm verirler.