NAMAZLARIN KAZASI
Çarşamba, 08 Mayıs 2019 00:00

NAMAZLARIN KAZASI

Sayın Hocam, 1- 5 vakit namazımı 1 seneden beri kılıyorum. Ancak geçmiş dönemlere ait namazlarımı da "kaza" yapmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim? Vakit namazlarının hemen ardından veya günün belirli bir zamanında kılabildiğim kadar (günde 100 rekat) kılabilir miyim?

2- Ramazan ayından sonra tutulan 6 gün oruçlarının dini yönden gerekçesini ve önemini açıklamanızı arz eder, sağlıklı ve hayırlı günler temenni ederim. Saygılarımla...

Cevap: 1) Kasten kılınmayan namazların kazasının olmadığını, onlar için Allah’tan af ve mağfiret dilemek gerektiğini birkaç kez delileriyle yazdım. Ama

Güle derd anlatamaz beyhûde bülbül inler

Varak-ı mihr-ü vefâyı kim okur, kim dinler!

Her şeye rağmen siz kasten kılmadığınız namazların kazasını kılmak istiyorsanız, kılınız. Namazların kazası için belli bir vakit yoktur. İstediğiniz vakitte istediğiniz namazın kazasını kılabilir-siniz. Meselâ sabah vakti öğlenin, akşamın, yatsının namazını kaza edebilirsiniz. Namazların sadece farzı kaza edilir. Sünnetler ve Vitrin kazasına gerek yoktur. Çünkü bunlar zorunlu namazlar değildir. İsterseniz siz namazları günlük olarak sıraya koyun. Önce bir ezan okuyun. Ardından bir kamet getirip mesela sabah namazını, ardından bir kamet okuyup öğle namazını, ardından bir kamet okuyup ikindi namazını, ardından bir kamet okuyup akşam namazını, ardından bir kamet okuyup yatsı namazını kaza edersiniz. Artık bir günde ne kadar kaza kılabilirseniz kılınız. Namazları sıra ile kaza etmek de şart değildir. İsterseniz önce akşam namazını, sonra öğle namazını da kaza edersiniz. Hasılı kasti namazların kazası zorunlu olmadığı için sıra gözetimi de şart değildir. Ama bir özür dolayısıyla kılamadığınız bir iki vakit veya bir iki günlük namazı sıra ile kılarsınız. Meselâ hastalık dolayısıyla iki gün namaz kılamadınız, diyelim. Önce birinci günün namazını sıra ile, sonra ikinci günün namazını sıra ile kılarsınız. Bu namazları kılmadan, vaktin namazını kılmazsınız. Önce özür dolayısıyla kılamadığınız namazları, ardından da vaktin namazını kılarsınız. Peygamberimizin uygulaması böyledir.

C. 2) Şevvâl ayında 6 gün oruç tutmanın, Ramazanla birlikte hesaplandığında bütün senenin oruçla geçirilmiş gibi sevap getireceği hakkında bir hadis vardır. Çünkü Kur’ân’ın ifadesiyle yüce Allah, yapılan bir iyiliğe, güzel bir eyleme en az 10 kat sevap (ödül) verir. 30 Ramazan orucuna 300 sevap, 6 günlük Şevvâl orucuna da 60 sevap verilirse 360 günlük oruç sevabı olur. İşte böyle sevap kazanmak için Ramazandan sonra gelen Şevval ayında 6 gün oruç tutmak teşvik edilmiştir.