Domuz eti yemekle diğer günahlar arasında fark var mı? *** Namazların cem’i

Domuz eti yemekle diğer günahlar arasında fark var mı?

Hocam ülkemizde insanların büyük çoğunluğunun domuz eti yemekten şiddetle kaçınıp bunu imansızlıkla eş derecede görmelerine rağmen iş alkol ve zina'ya gelince aynı titizliği göstermeyip "Allah nasılsa affeder"  demeleri kendi kendini kandırmak değil midir? Allah tabii ki dilerse affeder ama domuz eti yemenin alkol ve zina'dan daha günah olduğunu gösteren dini bir dayanak var mıdır?  

 Cevap: Görüşünüz doğrudur. Kur'ân'da yasaklanan eylemlerin hepsini yapmak günahtır, elbette günahtan günaha fark var. Mesela yaralamanın cezası misliyle yaralamak, diş kıranın cezası diş kırmak, zinanın cezası yüz sopadır. Alkollü içki haramdır, zina da haramdır, domuz eti de haramdır. Zina, domuz etinden çok daha vahim bir günahtır. Ama birçok Müslüman fırsat bulunca zina eder, hatta içki de içer ama domuz eti kat'iyen yemez. Çünkü halk, domuz eti yemeyi İslâm'dan çıkma gibi bir günah olarak düşünür. Böyle bir algılama, halk nezdinde egemen olmuştur.

Halk arasında bazı sünnet eylemler de farzı sollamıştır. Mesela sünnet operasyonu, adı üstünde sünnettir ama artık bu eylem, Müslümanlığın ayırıcı vasfı haline gelmiştir. Halk nezdinde sünnetsiz insan gayrimüslim kabul edilir. Herhalde bunun sosyolojik nedenleri vardır. Maamafih domuz etinden böyle uzak durulması güzel bir şeydir. Hiç değilse insanlar bir günahtan uzak durmakla Müslümanlıklarını göstermiş olurlar. Ama hiç aldırmayıp domuz eti de yiyen kimse, bunun öteki günahlar gibi bir günah olduğunu düşünmeyip dine hiç önem vermeyen, hatta inanmayan gibi davranmış olur.

 

Namazların cem’i
 

Selamünaleyküm; işe yeni başladım. Bazen saat 3.5-4 civarında namaz kılmak için zaman buluyorum. Bazen de bulamıyorum. Aynı şekilde akşam eve geldiğimde yatsı ezanı okunmuş oluyor. Benim öğrenmek istediğim. İkindiyi kıldığımda öğle zamanı geçmiş oluyor. Bu sefer öğle namazının sadece farzını kılıyorum. Akşam da yatsıyı kılıp vitir namazını kılmadan akşam namazını kılıp sonra vitir namazını kılıyorum. Bazı günler akşam eve geldiğimde yatsı hariç tümü geçmiş oluyor.
 

Benim öğrenmek istediğim saat 4-4.5 ta ikindi namazını kıldıktan sonra öğle namazının farzını mı veya tamamını mı kılmam gerekiyor. İkincisi niyeti "bugün geçen öğle namazı niyetine mi yoksa bugün kazaya kalan öğle namazı niyetine mi kılacağım?" Aynı şekilde yatsıdan sonra kılacağım namazlar için de geçerli. Bir yerde öğle ile ikindi, akşam ile yatsı birleştirilerek kılınabileceği yazılıyordu.
Bu nasıl olacak ilk önce o vaktin namazı daha sonra geçen vaktin namazı mı kılınacak, tamamı mı veya farzı mı kılınacak? Son olarak niyet neye göre yapılacak? Kaza mı geçen vakit için mi? Teşekkür ederim.

Cevap: Öğle namazını vaktinde kılamadığınız zaman ikindinin vakti girince önce öğlenin farzını kılar, ardından ikindinin farzını kılarsınız. Keza akşamı vaktinde kılamadığınız takdirde akşamla yatsıyı birleştirerek kılarsınız. Önce akşamın farzını, ardından da yatsının farzını kılarsınız. Buna namazları cem etme denilir. Bu konuyu yüz kez yazdım. Herhalde okuma imkânınız olmamıştır. Eski yazılarımı araştırırsanız bulursunuz.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş