HER YOLCULUKTA NAMAZ KISALTILIR MI?
Çarşamba, 13 Mart 2019 00:00

HER YOLCULUKTA NAMAZ KISALTILIR MI?

Sevgili Hocam, bir gazetenin eki olarak verilen kitapta, çorap üzerine meshedilebileceği konusundaki geniş yorumunuz özellikle kış aylarında beni çok rahatlattı. Sizin derin bilginize olan güvenim nede­niyle 24 saat içinde yeniden abdest alırken daha önce abdestli iken giydiğim çorap üzerine meshetmekte –bazıları şüphe ile karşılasa da‒ tereddüt etmedim. Bu kolaylıktan başkalarının da yararlanabilmesi için konuya bir yazınızda yer vermeniz uygun olur diye düşünüyorum.

İkinci bir konudaki sorularıma ne Diyanetten, ne de başkalarından doyurucu cevap alamadım: Konu “Misafirlik ve yolculukta namaz”

Devamlı ikamet ettiğim şehirden 105 kilometre uzakta yazlık evim var. Zaman zaman gittiğim bu yazlıkta 3-5 günden fazla kalamıyorum. Geçici olarak 15 günden kısa sürelerde kaldığım bu ev kendime ait olduğu halde kendi evimde misafir sayılabilir ve sünnetleri terk edebilir miyim? Sağlık ve esenlik dileklerimle saygılar sunarım...

Cevap: Gittiğiniz yazlık ev rahat ettiğiniz yer ise niçin seferi sayılasınız ki? Seferilik, yolculukta zorluk çekenlere bir kolaylık sağ­lamak içindir. Siz yolda giderken seferisiniz ama yazlık evinizde rahatsınız, sıkıntınız yok. Bir insan sürekli evinin bulunduğu yerde seferi olmaz. İki kentte evi olsa hangisine gitse namazını tam kılar. Asıl seferilik aslında savaş seferinde olur. Onda büyük güçlük olduğu için namazların kısa kılınması emredilmiştir. Gidilecek mesafe o kadar önemli değil, –birkaç kilometre de olsa– yolculukta güçlük olduğu için namazlar kısa kılınabilir ama bu da sonuçta bir ruhsattır. Bu zamanın lüks araba veya otobüsleriyle yapılan yolculuklarında sıkıntı yok. Tam kılmak daha iyidir. Ama gittiği kendi evinde – yazlık evi de olsa– tam kılmalıdır. Benim kanaatim budur.