Aldatma nikâhı düşürür mü? *** Büyük baş hayvanı kaç kişi ortaklaşa kurban edebilir? *** Mealinizin büyük boy baskısı var mı?

Aldatma nikâhı düşürür mü?

Eşlerden birisi aldatırsa ama halis şekilde tevbe ederse evlilikleri devam edebilir mi? Evliliklerine devam etmeleri günah olur mu?

Cevap: Eşlerden birinin aldatmasıyla nikâh düşmez. Nikâh ancak erkeğin karısını boşamasıyla düşer. Bu da 3 ayda tamamlanır. Ancak zina etmek ve eşini aldatmak büyük günahtır. Tevbe etmek gerekir. Allah tevbe eden kulunu bağışlar. Özetle, erkek, kendisini aldatmış olan karısını boşamadıkça nikâhları sürer. Aldatan kişinin, erkek olsun kadın olsun, derhal Allah’tan af dilemesi gerekir.  

 

Büyük baş hayvanı kaç kişi ortaklaşa kurban edebilir?

Hocam bir aile için tek kurban olarak koç, keçi, bu tür hayvanlardan bir tane yeterlidir diye belirtiliyor yazılarınızda .. Hocam bir insanın, ailesi adına tek hisse ortak olarak komşularıyla, ya da amca dayı gibi akrabalarıyla  dana kesmesi caiz midir? Bir danaya en az kaç, en fazla kaç ortak olabilir hocam?

Cevap: Bir aile için bir keçi veya koyun kurbanı yeterlidir. Bir aile komşularıyla veya yakınlarıyla ortaklaşa olarak sığırı (Dana, Öküz) Kurban kesebilir. Bir sığıra en az 2, en çok da 7 kişi Ortak olabilir. Deveyi on kişi ortaklaşa kurban edebilir. Tabi isteyen kişi tek başına da bir sığırı veya deveyi kurban edebilir.

 

Mealinizin büyük boy baskısı var mı?

Sayın hocam, ben zaman zaman hediye babında yakınlarıma/arkadaşlarıma meal alıp veriyorum. Geçen ramazanda Diyanetin kitap fuarından 5 tane aldım ve hediye ettim. Ancak mealin yazarına pek dikkat etmemiştim. Dikkat etmememin sebebi ise mealin büyük puntoda yazılmış oluşuydu. Sadece birisinin mealini bulabildim. Meal hediye ettiğim insanlar ise belli bir yaşın üzerinde, gözleri pek görmeyen, köydeki emmi, dayı vs. Bunların hemen hemen hepsi ezberledikleri dualar/surelerle yetinmişler. Arapça harfleri tapınırcasına kafalarında putlaştırmışlar. Hiçbirisinin KUR’AN'ın Türkçe anlamı olduğundan haberi yok. Ömürleri boyunca ezanı dinlemişler; Allahu ekber'in ne dediğini bilmiyorlar. Ben de bunları aydınlatmaya çalışıyorum. İşte kitap hediye ederek bir ayakları mezarda olan bu insanlar ölmeden bazı gerçekleri öğrensinler, istiyorum. Gözlük de kullanmıyorlar zaten. O nedenle büyük punto benim için önem arz etmişti. SORUM: Sizin Meallerinizden büyük punto/harflerle yazılmış olanı var mı, varsa nasıl ulaşabilirim.? Saygılarımla.

Cevap: Mealimizin Rahle boyu baskısı vardır. Mevcudu bulunup bulunmadığını bilmiyorum. Siz lütfen Yeniufuklar Neşriyat ile temas kurun. Kitaplarımı orası basıp yayınlamaktadır.

Adres:

Yeni Ufuklar Neşriyat, Nuhkuyusu Cad. No. 267, Bağlarbaşı Üsküdar/İstanbul 

http://www.yeniufuklarnesriyat.com/

Tel: 0216 492 66 13 veya 0532 2131143

 

Selam ve sevgilerimle.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş