Farz ve sünnet namazlar *** Abdestte ayaklara mesh konusu *** Bir takdir maili

Farz ve sünnet namazlar

Sayın hocam benim merak ettiğim bir konu var. Namazlar farz ve sünnet olmak üzere 2’ye ayrılıyor. Namazlarımızın sadece farzını kılsak günaha girer miyiz? Vebali var mıdır? Teşekkür ederim. Saygılarla...

Cevap: Namaz kılmakla insan nasıl günaha girermiş anlayamadım. Farzı kılmak görevdir. Sünnet yani nafile ise kendiliğinden yapılan ibadet. Sadece farzları kılan, görevini yapmış olur.


Abdestte ayaklara mesh konusu

Sayın Hocam, duyduğumuza göre müfessir Cemaleddin Kasimî, Mehasinu’t-Te’vil adlı tefsîrinde, Ayağın mesh organı olduğunu, Maide/6 ayetten kesinlikle ayağın mesh edilmesi gerektiğini bildiriyormuş. Bu gerçekten doğru mu? Biz arkadaşlar kaynağını aramaya çalıştık fakat bulamadık. Sizden ricamız, bu eserin kaçıncı cildi ve hangi sayfasında yazdığını bize aktarabilir misiniz? Bize büyük yardımınız dokunur. Allah şimdiden razı olsun hocam. Arkadaşlarım sizi çok seviyor ve hepsinin selamı var. Selametle.

Cevap: Evet, doğrudur. Büyük âlim Cemaluddin Kasimî, Mehâsinu’t-Te’vîl adlı Tefsîrinde abdestte ayakları yıkama veya meshetme yanlılarının görüşlerini derli toplu ve oldukça ayrıntılı olarak verdikten sonra, kendi görüşünü şöyle belirtiyor:

“Kuşkusuz, âyetin açık anlamından, iki kırâatin de (nasb ve cer kırâatlerinin) meshi farz kıldığı anlaşılır. İbn Abbâs ve başkaları da bu kanâattedirler. Peygamber (s.a.v.)den rivâyet edilen sözlerde yıkamanın ağırlık kazanması, farzın üzerine ziyade sonucudur. Peygamber (s.a.v.), âdetleri üzere namaz, oruç, hac gibi her farzı, kendi sünnetiyle destekleyip güçlendirmiştir. Temizlikte de böyle olmuştur. Hz. Peygamber (s.a.v.) (Allah’ın farz kıldığı mesh’ten daha fazlasını yaparak ayaklarını yıkamıştır).

Çorap ve mest üzerine meshetmenin câiz olması da ayağın mesih organı olduğunu, âyette ayakların meshedilmesinin emredildiğini kanıtlar. Çünkü çorap ve mest üzerine meshetmenin, bu âyetten başka delîli yoktur. Zîrâ her sünnetin, mutlaka açıkça veya mânâ olarak Allah‘ın Kitâbında bir temeli vardır. Bunu bil ve iyi belle. Doğruya ulaştıran Allah‘tır. (Kasimî, Mehâsinu‘t-Te‘vîl: 6/1896, Mısır, 1377-1958)

 

Bir takdir maili

Sayın hocam yıllardır bizleri aydınlattınız sorularımıza üşenmeden karşılıksız cevap verme zahmetine katlandınız, bizlerin soru sormaya bile yaklaşamadığımız konulara açıklık getirdiniz, akla, mantığa uygun dinimiz diyenlerin diğer taraftan da akla, mantığa uygun olmayan fikir ve açıklamalarını, siz en güzeliyle akla mantığa uygun şekilde cevapladınız, sizi hem kendi adıma hem de bütün yazanların adına kutlarım! Ellerin dert görmesin, bundan sonraki yaşantınızda, hem de ahirette yolunuz açık olsun, çok çok tşk. ederim, Allah razı olsun. Bu vesileyle bir de soru sormadan sayın hocama tşk. edeyim dedim, yeni yılınızın hayırlı uğurlu sağlıklı olmasını Allah´tan dilerim. Allah’a emanet olunuz, saygılar efendim.

Cevap: Çok teşekkür eder, ben de sizin için güzel temennilerinizi temenni ederim. Sağlık ve mutluluk her daim sizinle olsun.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş