HZ. PEYGAMBER'İN İBADETİ (17)
Çarşamba, 05 Temmuz 2017 00:00

HZ. PEYGAMBER'İN İBADETİ (17)

(...dünden devam)

Ebû Hüreyre şöyle demiştir: “Sevgilim Allah Elçisi (s.a.v.) bana her ay üç gün oruç tutmayı, kuşluk vakti iki rek‘at namaz kılmayı, uyumadan önce tek rek‘at namaz kılmayı tavsiye ettiler.” (Buhârî, Savm: 58)

Abdullah ibn Abbâs’ın ifadesine göre Peygamber (s.a.v.), Ramazanın dışında hiçbir zaman tam bir ay oruç tutmamıştır (Buhârî, Savm: 51). Enes’in sözü de İbn Abbâs’ı destekliyor “Ne zaman Allah Resûlünü, ayın herhangi bir gününde oruçlu görmek istesem, öyle görürdüm; hangi günde oruç tutmamış olduğunu görmek istesem öyle görürdüm. Geceleyin onun namaz kılmasını görmek istesem namaz kılar görürdüm; uyuduğunu görmek istesem uyur görürdüm. Allah Elçisi’nin eli, ipekten yumuşak, kendisi misk ve anberden daha güzel kokardı.”( Buhârî, Savm: 51)

Abdullah ibn Ömer’in rivayetine göre de Peygamber bir kez visâl orucu tuttu (akşam oruç açmadan ertesi gün de oruç tuttu), insanlar da öyle yapmak istediler, ama bu onlara zor geldi. Allah’ın Elçisi, onları bundan menetti. “Ama sen bitiştiriyorsun?” dediler. “Ben sizin gibi değilim. Hanginiz benim gibidir? Geceleyin Rabbim beni yedirip içirir. Siz yapabileceğiniz kadar ibâdet ediniz!” dedi (Buhârî, Savm: 46-47).

Ashâbın zâhidlerinden olan Abdullah ibn Amr ibn el-Âs, geceleri hep namaz, gündüzleri oruçla geçirirdi. Allah’ın Elçisi ken­disine: “Abdullah, ben senin gündüzleri oruç, geceleri de na­mazla geçirdiğini haber aldım.” demiş. Abdullah da böyle yap­tığını söyleyince: “Hayır, böyle yapma, hem oruç tut, hem tutma; hem namaz kıl, hem de uyu! Çünkü bedeninin senin üzerinde hakkı var, gözlerinin senin üzerinde hakkı var, eşinin senin üzerinde hakkı var. Her ay üç gün oruç tutsan sana yeter. Çünkü her iyiliğe on kat sevâb verilir. Böyle yaparsan bütün seneyi oruç tutmuş gibi olursun.” dedi.

Abdullah diyor ki: “Ben daha fazlasını istedim

Ey Allah’ın Elçisi, ben bundan fazlasını yapabilirim, dedim.

– Öyle ise Allah’ın peygamberi Dâvûd gibi oruç tut, daha fazlasını yapma, dedi.

– Dâvûd orucu nasıldı ki? dedim.

– Senenin yarısı idi (bir gün oruç tutar, bir gün yerdi), dedi.”

Abdullah yaşlandıktan sonra: “Keşke Allah Resûlünün bana verdiği ruhsatı (ayda sadece üç gün oruç tutmayı) kabul etmiş olsaydım!” demiştir (Buhârî, Savm: 53).

Başka bir rivayette de Hz. Peygamber, Abdullah ibn Amr’a, iki gün oruç tutup iki gün yemesini öğütlemiş; Abdullah, bundan daha iyisini yapabileceğini söyleyince Peygamber ona, gün aşırı oruç tutmasını emretmiş; bunun, oruçların en iyisi olan Dâvûd orucu olduğunu söylemiş, fakat Abdullah, bundan da iyisini yapabileceğini söyleyince “Bundan iyisi yoktur” demiştir (Buhârî, Savm: 54-55).

(devamı yarın..)