KADIN ERKEK MESCİDİ, NAMAZ VE İÇKİ
Cumartesi, 01 Aralık 2018 00:00

KADIN ERKEK MESCİDİ, NAMAZ VE İÇKİ

Hocam merhaba, öncelikle yüreğinize ve paylaşımlarınıza sağlık, Allah sizden razı olsun. İnşallah sizin gibi insanlar bu ülkede çoğalır.

Aşağıdaki iki konuda görüşlerinizi paylaşabilirseniz çok memnun olurum:

Bizim şirketimizde bir adet mescit var. Hem erkekler hem kadınlar bu mescidi kullanıyor. Fakat kadınlar mescide girdiğinde erkekler, erkekler girdiğinde de kadınlar mescidi kullanmıyor. Bu da şuna yol açıyor: Kişi namaz kılmaya geldiğinde karşı cinsin namazını bitirmesini gerekiyor, zaman kayıpları oluyor ya da bazen namazın kazaya kalmasına sebep olabiliyor. Halbuki aynı mescitte kılabilseler bu sıkıntılar olmayacak. Erkek ve kadının aynı mescitte namaz kılabilmesi konusundaki görüşünüz nasıldır?

İkinci konum ise içkiyle ilgili. Ben 5 vakit namazını kılmaya çalışan, genel hayatımda Allah’ın rızasını gözetmeye çalışan biriyim. Fakat örneğin 2-3 ayda bir, bir kadeh içki içtiğim oluyor. İçki içme nedenim: Bazen arkadaşlarımızla toplandığımızda benim dışımda herkes içiyor, ben de o ortama uymak için (Ve biraz da canım çektiği için) bir kadeh içiyorum. Ya da bazen bir iş yemeği oluyor, o ortama uyum sağlamak için bir kadeh içiyorum. Yalnız bir kadehi geçirmiyorum ve dediğim gibi bu belki 2 ayda bir oluyor. Sonuçta içkinin haram olduğunu biliyorum fakat bu seviyede içki içince de insanların yanında kendimi daha rahat ve mutlu hissediyorum.

Özetle, hem namaz kılıp hem (nadir de olsa) bu şekilde içki içmek konusundaki görüşünüz nasıldır ve bana bir öğüdünüz var mıdır? Saygılarımla...

Cevap: Kadınlarla erkeklerin ayrı ayrı mescitlerde namaz kılmaları gerekmez. Hz. Peygamber zamanında kadınlar da mescide gelir, ancak erkek saflarının arkasında saf tutarak cemaat namazına katılırlardı.  Kadın ve erkek aynı mescitte namaz kılar ama kadınla erkeğin yan yana durması caiz değildir. Kadınlar mescidin arka kısmında namazlarını kılarlar. Araya perde çekmelerine de gerek yoktur.  Çünkü Hz. Peygamber zamanında kadınlarla erkek safları arasında perde yoktu. Cemaat düzeni önce erkekler, sonra çocuklar, sonra kadınlar dizilip aynı namazı kılarlar. Fakat ayrı ayrı namaz kılıyorlarsa aynı mescitte erkek de kadın da kendi namazını kılar. Ancak dediğim gibi kadınların, mescidin arka tarafında durmaları daha uygundur. 

2'nci sorunuza gelince alkollü içki kullanmak haramdır. Siz birilerine uyum sağlamak için toplantılarda içki içtiğinizi söylüyorsunuz. Bunu şöyle bir misalle izah etmek isterim. Mesela siz Hindistan'a gittiniz. Onların ibadet yerlerinde Budda'ya taptıklarını gördünüz veya o ortamda bulundunuz. Onlara uyum sağlamak için siz de mi Budda heykeline tapacaksınız? Hem namaz kıldığınızı söylüyorsunuz hem de birilerine uyum sağlamak için arada bir kadeh içtiğinizi belirtiyorsunuz. Her şeyin üstünde Allah'ın rızası gelir. Birilerine uyum ağlamaya değil evvel emirde Allah'ın rızasına uyum sağlamaya çalışınız. Kimilerine uyum sağlamak için Allah'ın gücendirmek asla mü'mine yakışmaz. Yaratılanın hatırı için Yaratan'a isyan edilmez. Yaratana isyan olan yerlerde yaratılana itaat edilmez. Size tavsiyem, içkiden el çekin şayet öyle meclislerde bulunmak zorunda olursanız, asla içki kadehine el uzatmayınız. Yaratanımız Kitabında şöyle buyurur:

"Âyetlerimiz hakkında (münasebetsizliğe) dalanları gördüğün za­man, on­lar başka bir söze geçinceye kadar onlardan yüz çevir; eğer şeytân sana (bunu) unutturursa hatırladıktan sonra (hemen kalk), o zâlimler topluluğuyla beraber oturma!" (En'âm Suresi: 68) Ayrıca Kur'ân, namazın, kötülüklerden alıko­yacağını vurgulamaktadır. Huzur ile namaz kılarsanız namaz sizi yasaklardan alıkoyacaktır.

"Kitaptan sana vahyedileni oku ve namazı da kıl. Çünkü namaz kötü ve iğrenç şeylerden men‘eder. Elbette Allah'ı anmak, en bü­yük(ibâdet)tir. Allah, ne yaptığınızı bilir." (Ankebut Suresi: 45)